Σε μαζικές συλλήψεις έχουν προβεί οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας, όπου οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό. Η γαλλική πρωτεύουσα μοιάζει να βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας», όπως σχολιάζουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι αρχές φοβούνται την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου.
Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που συμβουλεύουν, όπως και οι ΗΠΑ, τους πολίτες τους που έχουν ταξιδέψει στη Γαλλία να είναι προσεχτικοί.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 278 συλλήψεις. Περίπου 90.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα.
Για σήμερα, Σάββατο, κλειστός θα παραμείνει ο Πύργος του Άιφελ, καθώς επίσης αρκετά μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες στη γαλλική πρωτεύουσα
Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων πυροδότησαν τα σχέδια για επιβολή φόρου στα καύσιμα. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολύ πέραν των γαλλικών συνόρων, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και αλλού. Οι πράσινοι φόροι έχουν αναδειχθεί σε «κόκκινο πανί», καθώς οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές ελίτ έχουν αποτύχει να εξηγήσουν στους πολίτες την αναγκαιότητά τους.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν υπολόγισε ότι σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με σαφώς βραδύτερους του μέσου κοινοτικού όρου ρυθμούς, εμφανίζει υψηλότερη ανεργία και μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιοχών της, η εφαρμογή ενός τέτοιου φόρου θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα πολύ ευρύτερο σχέδιο με μηχανισμούς αποζημίωσης για όσους καλούνται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να δώσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. 
Η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και καιρό, αλλά η καρέκλα του για πρώτη φορά τρίζει τόσο έντονα, όπως προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές.  Σε δεινή θέση βρίσκεται και ο πρωθουργός, Εντουάρντ Φιλίπ.

naftemporiki.gr