Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες κάλπες βρίσκεται η Βρετανία, αφότου ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.
«Έλεγα πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως η στήριξή μας εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit», δήλωσε ο Κόρμπιν στο σκιώδες υπουγικό συμβούλιό του.
«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την Ε.Ε. ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. Θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας », πρόσθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτιμά ότι αυτό το βρετανικό κοινοβούλιο είναι «ανίκανο» να φέρει εις πέρας το Brexit. Για τον λόγο αυτό πιέζει προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών. Η απόπειρά του χθες να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές απέτυχε παταγωδώς, καθώς όπως αναμενόταν, χωρίς τη στήριξη των Εργατικών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις θετικές ψήφους των δύο τρίτων που χρειαζόταν.
Σήμερα ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στη βουλή, αυτή τη φορά με ένα νομοσχέδιο, βάσει του οποίου χρειάζεται μόνον απλή πλειοψηφία. Σε αυτή του την προσπάθεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Με αυτά τα δεδομένα, ανακοίνωσε και τη στήριξη των Εργατικών ο Κόρμπιν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μη έχοντας άλλη επιλογή βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, είπε το «ναι» στις Βρυξέλλες για τη νέα τρίμηνη  αναβολή έως τις 31 Ιανουρίου του 2020. Η ήττα βεβαίως ήταν βαριά για τον άνθρωπο που μήνες τώρα πορευόταν με το «Brexit στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία».
Προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες, ο Μπόρις Τζόνσον μήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μην υπάρξει άλλη «καταστροφική» για τη βρετανική δημοκρατία αναβολή και μετεθεσε την ευθύνη στο αναποφάσιστο βρετανικό κοινοβούλιο. Υπό τον φόβο ωστόσο ενός καταστροφικού no deal Brexit, η Ε.Ε. προτιμά να αφήνει πάντα ανοιχτό το σενάριο μίας ακόμη αναβολής.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian