Η γιορτή του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου αρχίζει το βράδυ της Παρασκευής (11/06, 22:00) στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, όπου η Ιταλία θα υποδεχθεί την Τουρκία στο εναρκτήριο ματς του 16ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο θα διθεξαχθεί με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω του κορωνοϊού και για πρώτη φορά στα χρονικά σε 11 διαφορετικές πόλεις της «Γηραιάς Ηπείρου».
Η «αυλαία» της κορυφαίας διοργάνωσης στην Ευρώπη σε επίπεδο εθνικών ομάδων θ΄ ανοίξει απόψε με το ματς ανάμεσα στην Ιταλία και στην Τουρκία.
Πρόκειται για την πρώτη από τις 52 συνολικά αναμετρήσεις που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέσα στον επόμενο μήνα (11/06-11/07). Από τις 31 ημέρες αυτές, οι 22 θα περιλαμβάνουν αγωνιστική δράση, ενώ οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν στις εναπομείνασες εννέα.
Η μεγάλη αλλαγή στο Euro 2020, όπως θα «γράψει» η ιστορία, άσχετα με το ότι διεξάγεται εντός του 2021, είναι ότι 11 πόλεις και όχι 12 όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του τουρνουά, το οποίο έκλεισε τα 60 χρόνια ζωής (6/07 του 1960).
Από αυτές τις πόλεις, οι οκτώ είναι πρωτεύουσες (Ρώμη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκόβη, Μπακού και Βουκουρέστι), με την «αιώνια πόλη» να φιλοξενεί το πρώτο ματς του τουρνουά και το Λονδίνο (Γουέμπλεϊ) τον μεγάλο τελικό.
Η Ιταλία υποδέχεται την Τουρκία στο ματς με το οποίο θ΄ ανοίξει... ο χορός της ποδοσφαιρικής γιορτής και είναι το μεγάλο φαβορί.
Πάντως, η «σκουάντρα ατζιούρα» αν και παίζει στο «σπίτι» της, καλείται να σπάσει την αρνητική παράδοση που έχουν όσοι αγωνίζονται στην έδρα τους σε πρεμιέρες.
Από το 1984 που καθιερώθηκε στο Euro, να δίνουν το πρώτο ματς οι διοργανωτές του, μόλις τρεις φορές έχουν καταφέρει να νικήσουν. Τις υπόλοιπες έξι, «έπεσαν θύμα» μικρών ή μεγάλων εκπλήξεων.
Η Ελλάδα έχει συμβάλει τα μέγιστα σ΄αυτήν την... παράδοση, καθώς τόσο το 2004, όσο και το 2012 δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους (Πορτογαλία και Πολωνία) να στήσουν το δικό τους πάρτι, ενώ οι μοναδικές χώρες που έχουν... γλιτώσει στις πρεμιέρες είναι η Γαλλία και το Βέλγιο, με τους πρωταθλητές κόσμου, μάλιστα, να έχουν δύο νίκες.

naftemporiki.gr