Η ώρα των νοκ άουτ αγώνων έφτασε και θα είναι, όπως πάντα στις μεγάλες διοργανώσεις, το «αλατοπίπερο» του ούτως ή άλλως πολύ «πικάντικου» Euro 2020. Οι αγώνες των ομίλων αποδείχθηκαν πολύς θόρυβος για το τίποτα, υπό την έννοια ότι έγιναν τα 36 από τα 51 παιχνίδια του τουρνουά μόνο και μόνο για να αποκλειστούν οι 8 από τις 24 ομάδες! Οι 16 που συνεχίζουν μπαίνουν πια σε μια διαδικασία χωρίς δεύτερη ευκαιρία. Οποιος επικρατήσει προχωράει, ο ηττημένος γυρίζει σπίτι. Οι διασταυρώσεις για να προκύψουν οι 8 αγώνες της φάσης των «16» ήταν δύσκολος γρίφος, ειδικά όσον αφορά τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των έξι ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντίπαλος της Αγγλίας άλλαξε τέσσερις φορές μέσα σε ένα πεντάλεπτο, ανάλογα με τα αποτελέσματα που διαμορφώνονταν στην τελευταία αγωνιστική του λεγόμενου «γκρουπ του θανάτου»!
Τα παιχνίδια της φάσης των «16» ξεκινούν απόψε, με τους αγώνες Ουαλλία – Δανία (19.00, Αμστερνταμ) και Ιταλία – Αυστρία (22.00, Λονδίνο). Ξεκάθαρο και απόλυτο φαβορί υπάρχει μόνο στο δεύτερο ζευγάρι, όπου η αήττητη για 30 συνεχόμενους αγώνες (25-5) Ιταλία έχει πολλές πιθανότητες να σπάσει το δικό της ρεκόρ από την εποχή του Μεσοπολέμου, όταν είχε ξανά ένα σερί 30 αήττητων αγώνων, με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Η «σκουάντρα ατζούρα» δεν έχει δεχθεί καν γκολ σε 11 παιχνίδια μέσα στο 2021 και με τις εμφατικές νίκες της στους ομίλους πείθει ότι είναι από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Η Ιταλία θα παίξει ξανά χωρίς τον τραυματία Κιελίνι, ενώ, στα προεόρτια της αναμέτρησης, η άρνηση των Αγγλων να δώσουν το Γουέμπλεϊ για προπόνηση στις δύο ομάδες προκάλεσε πολλή γκρίνια.
Από πλευράς ονομάτων, αναμφίβολα το πιο μεγάλο ζευγάρι του Σαββατοκύριακου είναι το αυριανό (22.00, Σεβίλλη), Βέλγιο – Πορτογαλία, όπου η Νο 1 ομάδα της παγκόσμιας κατάταξης αντιμετωπίζει την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Με το απόλυτο 3×3 στους ομίλους, οι «κόκκινοι διάβολοι» δείχνουν να έχουν προβάδισμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει μια ομάδα που δεν έχει μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά μια πλειάδα ποιοτικών και έμπειρων παικτών. Στο άλλο αυριανό ζευγάρι, Ολλανδία – Τσεχία (19.00, Βουδαπέστη), οι «οράνιε» μοιάζουν να έχουν το πάνω χέρι μετά το άνετο 3×3 στους ομίλους, κόντρα όμως σε αντιπάλους υποδεέστερους των Τσέχων.

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ