Tο γεγονός ότι η δυσοσμία στην πόλη του Βόλου οφείλεται στην παρουσία κυρίως μερκαπτανών, αλδεϋδών και οξέων, προκαλεί ερεθισμό, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, καθώς οι πτητικές ενώσεις είναι δεν είναι τοξικές ή καρκινογόνες, επισημάνθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διερεύνησης της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Επίσης στην δυσοσμία υπάρχει συμβολή της βιομηχανίας, που όμως δεν ευθύνονται αποκλειστικά και εξαρτάται από τη διεύθυνση του ανέμου.

Η παρουσίαση έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, της Μαρίας Σαμαρά καθηγήτριας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθώς και καθηγητών του τμήματος.

Όπως επισημάνθηκε, η κατηγορίες των πτητικών ενώσεων που προκαλούν τη δυσοσμία προέρχονται από:
– Εξάτμιση υγραερίων/πετρελαίου
– Καύση ορυκτών καυσίμων, βιομάζας και απορριμμάτων
– Παραγωγή ή ανακύκλωση πλαστικών
– Χωματερές αστικών απορριμμάτων
– Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων
– Δευτερογενή σχηματισμό από οξείδωση υδρογονανθράκων
Επίσης τονίστηκε ότι η παρουσία των πτητικών ενώσεων οφείλεται σε συνδυασμό τοπικών εκπομπών από αστικές δραστηριότητες και μεταφοράς εκπομπών από σχετικά κοντινές βιομηχανικές και συναφείς δραστηριότητες σε ακτίνα μέχρι 7 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ οι πτητικές ενώσεις δεν συγκαταλέγονται σε τοξικές ή καρκινογόνες ενώσεις. Έχουν επιδράσεις στο αναπνευστικό, είναι ερεθιστικές για μάταια, μύτη και λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν εμετό και αϋπνίες σε υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά δεν είναι τοξικές και δεν παραμένουν πολύ στην ατμόσφαιρα λόγω δραστικότητας.

Η επικεφαλής του προγράμματος ανέφερε ότι υπάρχει συσχέτιση συγκεντρώσεων με ανέμους, μέγιστες συγκεντρώσεις εμφανίζονται όταν έχουμε βόρειους και βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και με νοτιάδες. Επίσης είπε ότι υπάρχει επίδραση από τοπικές πηγές ή κοντινές πηγές κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας. Ακόμη και εκπομπές που εγκλωβίστηκαν κατά διάρκεια της νύχτας, λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής.

Όπως προκύπτει από τις 380 δειγματοληψίες που έγιναν από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Νοέμβριο 2021, σε 13 διαφορετικά σημεία. Σε διαφορετικές περιοχές, από βιομηχανίες στην ΒΙΠΕ, το λιμάνι, την ΑΓΕΤ, στον Βιολογικό Καθαρισμό, μέχρι τα Μελισσάτικα, όπου παρατηρήθηκαν και οσμηρές κατηγορίες με υψηλότερες τιμές σε βιομηχανικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την κα Σαμαρά, οι βιομηχανίες που είναι σε κοντινή απόσταση και ευθύνονται αλλά όχι όμως αποκλειστικά, επηρεάζουν ανάλογα με διεύθυνση ανέμου, προστίθενται στις οσμές που εκλύονται από αστικές δραστηριότητες. Είναι εννιά βιομηχανίες και τέσσερα σημεία στην πόλη που μετρήθηκαν.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της ολφακτομετρίας που έγινε σε έξι βιομηχανίες από ειδικό διαπιστευμένο εργαστήριο, που διερεύνησε αν οι εκπομπές καμινάδων συνέβαλαν στην οσμή, αναφέρθηκε ότι έγιναν μετρήσεις στον προαύλιο χώρο έξι βιομηχανιών (Χαλυβουργία, Σακουλάς, Πετρολίν, CaO, ΑΓΕΤ και ΒΙΟΜΑΡ), για διάστημα πέντε μηνών και διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με τις χειρότερες μετεωρολογικά συνθήκες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις συμβάλουν μόλις 1% ανά έτος (που αντιστοιχεί σε 20 ημέρες τον χρόνο).

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός έγινε προγραμματική σύμβαση και με το εργαστήριο Δημόκριτο για διοξίνες και βαρέα μέταλλα στο έδαφος και διοξίνες και φουράνια στον αέρα από τα φουγάρα των εργοστασίων, από τα οποία δεν προκύπτει επιβάρυνση, ενώ επιπλέον έρχονται και τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αερορύπανσης (ένας αντικατάσταση αυτού που βγήκε εκτός στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και άλλοι δύο νέοι) που θα είναι συνδεδεμένοι με κεντρική πλατφόρμα υπουργείου. Και ένα στον ΟΛΒ που όμως αυτό τον διαχειρίζεται το ΑΠΘ και η κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα, κάνει τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις κλπ., για να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.

magnesianews.gr