Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Θεσσαλία για την εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, σε δημοσκόπηση της G.P.O. για τη Larissanet. Μεγάλη απήχηση βρίσκει μεταξύ των κτηνοτρόφων η θέση του περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα υπέρ του εμβολιασμού. Ωστόσο στο ερώτημα αν το εμβόλιο θα πλήξει τις εξαγωγές της εξαγωγές των προϊόντων, οι απόψεις διίστανται καθώς κοινή γνώμη και κτηνοτρόφοι εμφανίζονται διχασμένοι.
Η έρευνα διεξήχθη στην περιοχή της Θεσσαλίας,σε δείγμα 800 ατόμων, στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2025, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Δείτε τις απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα για το θέμα:
Πώς κινήθηκε η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ευλογιάς
Στο γκάλοπ αποδοκιμάζετε η στάση της κυβέρνησης με το 71,9% να θεωρεί πως υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα σήμερα να έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και μόλις ένα 23,3% επικροτεί τους χειρισμούς της. Στην ίδια ερώτηση, το 92% κτηνοτρόφων και αγροτών κατακεραυνώνει την κυβέρνηση.

Τα μέτρα του υπουργείου
Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο, μόνο ένας στους τρεις τα θεωρεί θετικά. Ειδικότερα, το 29,7% εξέφρασε θετική άποψη (10,6% θετικά και 19,1% μάλλον θετικά), ενώ 63,7% τα χαρακτηρίζει αρνητικά (17% μάλλον αρνητικά και 46,7% αρνητικά). Άγριο ράπισμα καταγράφεται για την κυβέρνηση στους ερωτηθέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, με το 90,4% να θεωρεί αρνητικά (73,6% ή μάλλον αρνητικά (16,8%) τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ευλογιάς.

Άργησαν οι αποζημιώσεις
Στο σκέλος που αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την ευλογιά, η συντριπτική πλειοψηφία, το 85,8% πιστεύει πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να δώσει τα χρήματα στους πληγέντες. Μόλις 6,1% δίνει στήριξη στην κυβερνητική στάση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Πρόταση Κουρέτα για εμβολιασμό
Η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα για τον άμεσο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς φαίνεται πως κερδίζει πολύ έδαφος καθώς το 71,2% συμφωνεί μαζί του, ποσοστό 16,5% διαφωνεί και 12,3% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που απάντησαν στη δημοσκόπηση λένε «ναι» στην πρόταση Κουρέτα. Πιο συγκεκριμένα, 58,2% συμφωνεί (48,8% συμφωνεί και 9,4% μάλλον συμφωνεί), ενώ το 33,6% διαφωνεί (12,6% μάλλον διαφωνεί και 21% διαφωνεί). Η στήριξη στην πρόταση Κουρέτα ανά Π.Ε. διαμορφώνεται ως εξής: Καρδίτσα 78,8%, Λάρισα 77,4%, Τρίκαλα 65,3% και Μαγνησία 61%. Όσον αφορά τα κόμματα, η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας βρίσκει μεγάλη απήχηση σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Ειδικότερα, συμφωνεί μαζί του το 67,5% των ερωτηθέντων που δήλωσε πως είχε ψηφίσει ΝΔ, 87,1% του ΣΥΡΙΖΑ, 82,1% του ΠΑΣΟΚ και 70,4% του ΚΚΕ.

Αποτελεσματικός ο εμβολιασμός;
Στο κρίσιμο ερώτημα πόσο αποτελεσματικός μπορεί να είναι ο εμβολιασμός στη διαχείριση του νοσήματος, το 66% πιστεύει «ναι», ενώ από τους κτηνοτρόφους/αγρότες που απάντησαν συναινεί το 51,6%!

Οι εξαγωγές
Στο ερώτημα που αφορά τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο εμβολιασμός, το 39,7% πιστεύει πως θα είναι σοβαρός, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 34,8% και το 25,5% δεν απάντησε ή δεν γνώριζε. Στο ίδιο ερώτημα «διχασμένοι» είναι οι κτηνοτρόφοι/αγρότες με το 46,4% να θεωρεί τις επιπτώσεις σοβαρές και το 47,3% να δηλώνει «όχι»!
kosmoslarissa.gr










