
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να στρέψει το ενδιαφέρον της σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών και τις εξαγγελίες από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης να της υπόσχονται πολιτικές ανάσες, ο Σεπτέμβριος επιφυλάσσει σημαντικές δυσκολίες στην κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς δύο Δικαστικά Συμβούλια στον Αρειο Πάγο θα αρχίσουν να λειτουργούν με αντικείμενο τη διερεύνηση ευθυνών δύο πρώην υπουργών για τα Τέμπη. Αυτά σημειώνει το Βήμα σε ένα θέμα που υπογράφει η Ιωάννα Μάνδρου.
Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κλήρωσης από τη Βουλή των Δικαστικών Συμβουλίων, η τραγωδία στα Τέμπη αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο με δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη, τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Κώστα Καραμανλή, να βρίσκονται στο επίκεντρο ανακριτικών διαδικασιών μετά την παραπομπή τους, χωρίς Προανακριτική Επιτροπή, στη Δικαιοσύνη.
Πολιτικό κόστος
Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο που εν ενεργεία κυβέρνηση θα διαχειριστεί δικαστικές διαδικασίες για δύο πρώην υπουργούς της, και μάλιστα για μία σιδηροδρομική τραγωδία που έχει καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο και έχει ήδη προκαλέσει την κοινωνία και πολιτικό κόστος στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι δικαστικές διαδικασίες στον Αρειο Πάγο για τους Τριαντόπουλο και Καραμανλή, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, καθώς ο πρώην υφυπουργός ελέγχεται για την παράνομη αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, ενώ ο πρώην υπουργός Μεταφορών για εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στην τραγωδία, εν τούτοις διαθέτουν κοινό παρονομαστή.
Κυβερνητικές ευθύνες
Πρόκειται για τη διερεύνηση ευθυνών για πτυχές της τραγωδίας στα Τέμπη, που θα φέρουν και πάλι, όχι μόνον στην ανακριτική διαδικασία, αλλά και στο προσκήνιο τις κυβερνητικές ευθύνες, ενώ θα ανοίξουν και το κεφάλαιο της διαχείρισης της τραγωδίας από κυβερνητικής πλευράς που επιβάρυνε κατά πολύ ακόμα και τις αρχικές ευθύνες για την επέλευσή της.
Οι ανακρίσεις για τα Τέμπη για τις ευθύνες των Τριαντόπουλου - Καραμανλή, έστω κι αν η παραπομπή αφορά κατηγορίες πλημμελήματος, θα αποτελέσουν ένα δύσκολο κεφάλαιο κυβερνητικής διαχείρισης και τα πράγματα θα καταστούν πιο περίπλοκα αν τα Δικαστικά Συμβούλια οδηγηθούν σε παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο ή, στην περίπτωση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, σε αναβάθμιση της σε βάρος του κατηγορίας, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σε κάθε περίπτωση, με δύο πρώην υπουργούς να ελέγχονται ποινικά για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα, σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας, με κοινωνικές επικρίσεις, η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στο πεδίο των δικαστικών διαδικασιών, όχι μόνον για τα Τέμπη, αλλά και για άλλους φακέλους δικογραφιών, που ενδέχεται να αφορούν κυβερνητικούς χειρισμούς και ευθύνες υπουργών της.
Βουλευτές και ΟΠΕΚΕΠΕ
Η ιστορία με τις παράνομες επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, γνωστή ως σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που κυριάρχησε για καιρό στην πολιτική επικαιρότητα καταδεικνύοντας την ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνθήκες νομιμότητας στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, φαίνεται πως δεν έχει εξαντληθεί.
Η δικογραφία που έφθασε στη Βουλή από το ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, με αναφορές για εμπλοκή δύο υπουργών, του Μάκη Βορίδη και του Λευτέρη Αυγενάκη, μπορεί να μην οδηγήθηκε και αυτή στη Δικαιοσύνη χωρίς Προανακριτική, αλλά σε Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πληροφορίες του «Βήματος» ωστόσο αναφέρουν πως το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει ακόμα πολλή δουλειά για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, και από τον Σεπτέμβριο αναμένονται εκπλήξεις, καθώς και νέα δικογραφία θα είναι έτοιμη για τις παράνομες επιδοτήσεις.
Η νέα, δεύτερη, κατά σειρά, δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, θα διαβιβαστεί στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, και προς το παρόν παραμένει γρίφος αν θα αφορά εμπλοκή υπουργών, ή μόνον βουλευτές που θα βρεθούν μπλεγμένοι στο σκάνδαλο.
Νέοι εμπλεκόμενοι
Οι πληροφορίες του «Βήματος» μάλιστα αναφέρουν, ή καλύτερα επιβεβαιώνουν, όσα ακούγονται ότι οι εμπλεκόμενοι βουλευτές θα είναι περισσότεροι από όσους ήδη έχουν αναφερθεί σε συνομιλίες με την πρώτη δικογραφία για τα βοσκοτόπια, οι περισσότεροι από το κυβερνών κόμμα, αλλά θα υπάρχουν και βουλευτές από άλλα κόμματα.
Η δεύτερη δικογραφία ωστόσο δεν αποκλείεται να αφορά και εμπλοκή υπουργών, καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία τους και τα ευρήματά τους. Ωστόσο, οι παράνομες επιδοτήσεις, που τώρα αναζητούνται σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας πολιτών για το πάρτι της παρανομίας, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν είναι το μοναδικό κεφάλαιο έρευνας σχετικά με κοινοτικά κονδύλια.
Το ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει ανοίξει ήδη φακέλους για πολλά προγράμματα που σχετίζονται με κοινοτικά λεφτά, όπως το ΕΣΠΑ, πολιτικές ψηφιακής αναβάθμισης αλλά και Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν σημαίνει βέβαια, όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές, ότι όλες αυτές οι έρευνες θα φθάσουν σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και τέτοιες εμπλοκές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια κυβέρνηση που ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων και δικαστικών ερευνών για δικά της στελέχη, σε σχέση με τη διαχείριση θεμάτων που ξεκινούν από τον σιδηρόδρομο (τραγωδία στα Τέμπη) και φθάνουν ως τα παράνομα βοσκοτόπια.
Οι γραμματείς
Πάντως, ο Αρειος Πάγος για μεγάλο διάστημα θα αποτελέσει το επίκεντρο διεργασιών με πολιτικό πρόσημο, ενώ η Δικαιοσύνη γενικά θα κληθεί να διαχειριστεί και να αξιολογήσει τις ευθύνες των πολιτικών που έχουν παραπεμφθεί για τα Τέμπη, με σοβαρότερη, όπως είναι φυσικό, τη δικογραφία για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα).
Κρίσιμο για τον πρώην υπουργό είναι η απόφαση που θα λάβει προσεχώς ο εφέτης ανακριτής στη Λάρισα, Σωτήρης Μπακαΐμης, για την ποινική τύχη των γενικών γραμματέων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τους οποίους ήδη ελέγχει για εμπλοκή στις εγκληματικές παραλείψεις της τραγωδίας.
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν πως ο εφέτης ανακριτής θα στείλει στη Βουλή τους γενικούς γραμματείς (επτά τον αριθμό) από το 2016 ως το 2023 που συνέβη το δυστύχημα, ως συμμέτοχους με τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή (για τον Χρήστο Σπίρτζη, υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ, τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί).
Η κατηγορία
Η παραπομπή των γενικών γραμματέων μαζί με τον Κώστα Καραμανλή θα οδηγήσει και αυτούς στο Δικαστικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε πλημμέλημα, κάτι που αναμένεται να γίνει με αποστολή της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή για τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.
Ετσι, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του «Βήματος», θα φθάσει στο Δικαστικό Συμβούλιο όχι μόνος, αλλά με τους γενικούς γραμματείς και δύο διευθυντές του υπουργείου του, που ήδη διώκονται για κακούργημα για την τραγωδία στα Τέμπη.
Αλλά οι εξελίξεις έτσι κι αλλιώς θα είναι πυκνές και πολλές από Σεπτέμβρη, με το ενδιαφέρον για τις πολιτικοδικαστικές εξελίξεις να ανεβάζει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε ύψη ανάλογα του εποχικού καύσωνα που τώρα βιώνουμε... Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο, το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει.
Kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου)