Μήπως και εσείς ζείτε σ΄ ένα φορτωμένο σπίτι με πράγματα που δεν τα χρειάζεστε, αλλά δεν έχετε το κουράγιο να τα πετάξετε; Είναι διαφορετικό να έχουμε στο σπίτι μας μια νοσταλγική νότα, με κάποια παλιά έπιπλα ή διαχρονικά αντικείμενα, και αλλιώς να είναι γεμάτο με ξεπερασμένες συσκευές και παλιά πράγματα χωρίς κανένα στυλ.

Το σπίτι είναι ωραίο να είναι ένας χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας και όχι μια αποθήκη για αχρησιμοποίητα αντικείμενα. Να είναι λειτουργικό και να ζει την εποχή του.

Βιντεοκασέτες και ξεπερασμένη τεχνολογία

Και μπορεί γάμοι, βαφτίσια, παιδικά πάρτι να είναι γραμμένα σε VHS, αλλά οι βιντεοκασέτες και η τεχνολογία τους είναι απαρχαιωμένες. Αφήστε που η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνάει τα 15 χρόνια. Είμαστε στην ψηφιακή εποχή. Υπάρχει τρόπος να περαστούν-όσες χρειάζονται- σε DVD.

Παλιά περιοδικά

Πρέπει να ομολογήσω ότι έχω δεμένο σε τόμους το περιοδικό Γυναίκα, από την εποχή που το αγόραζε η γιαγιά μου. Και δεν πρόκειται να τους πετάξω.

Ωστόσο, τους παλιούς Ταχυδρόμους και τα Νewsweek με τα μεγάλα διεθνή γεγονότα που κρατούσα στη βιβλιοθήκη, ένα Σάββατο τα πέταξα. Με πόνο καρδιάς βέβαια, γιατί ήταν στιγμές της νιότης μου, και πολλές φορές τα ξεφύλλιζα. Αλλά τι νόημα είχε αυτή η προσκόλληση στο παρελθόν; Επίσης όλες τις πληροφορίες που περιείχαν μπορώ να τις βρω πια στο διαδίκτυο.

Όταν τα πέταξα ένιωσα μια απελευθέρωση. Και έκανα και χώρο για καινούρια πράγματα στη βιβλιοθήκη και το γραφείο.

Βαριές κουρτίνες

Όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ και έβλεπα τους ανθρώπους, να ζούνε χωρίς κουρτίνες στα σπίτια τους, τα έχασα. Νόμιζα ότι βλέπω εκθέσεις επιπλών που δέχονται κόσμο έως αργά το βράδυ. Κι όμως, οι Ολλανδοί δεν έχουν κουρτίνες στα παράθυρά τους. Και απολαμβάνουν την παραμικρή ηλιαχτίδα- που δύσκολα τους επισκέπτεται. Εκείνοι βέβαια δεν έχουν κουρτίνες για θρησκευτικούς λόγους. Οι Προτεστάντες (Καλβινιστές) αφήνουν τα παράθυρά τους χωρίς κουρτίνες, για να βλέπουν όλοι πως δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Σκεφτείτε τα δικά μας σπίτια και τις βαριές κουρτίνες των σπιτιών από τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Πότε τις κλείνουμε; Και τώρα με τους καύσωνες πόσο βαραίνουν τα σπίτια μας. Πώς θα χαρούμε το υπέροχο ελληνικό φως;  

Όσοι επιμένετε στις κουρτίνες φτιάξτε από λεπτά υφάσματα, να αφήνουν το φυσικό φως να περνάει στα σπίτια μας και να μας φτιάχνει τη διάθεση.

Αχρησιμοποίητος εξοπλισμός γυμναστικής

Αγοράζουμε έναν διάδρομο ή ένα ποδήλατο γυμναστικής με τις καλύτερες προθέσεις. Ότι θα το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα κ.λ.π. Αλλά συχνά, καταλήγει να γίνεται κρεμάστρα.

Ώρα να φεύγει. Δεν είναι μόνο ότι πιάνει χώρο. Είναι μια συνεχής υπενθύμιση ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας.

Έπιπλα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να συσσωρεύουμε έπιπλα που δεν χρησιμοποιούμε ή δεν χρειαζόμαστε πλέον. Ίσως πρόκειται για μια καρέκλα που είναι περισσότερο για επίδειξη παρά για άνεση, ή για ένα τραπέζι που είναι πάντα γεμάτο με διάφορα αντικείμενα.

Εάν απομακρύνουμε τα έπιπλα που δεν μάς χρειάζονται πια, το σπίτι μας θα μοιάζει πιο ευρύχωρο, οργανωμένο και φιλόξενο.

Ερωτικά γράμματα και αναμνηστικά

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Πολλοί κρατούν αναμνηστικά από προηγούμενες σχέσεις. Δεν μας κάνει καλό.

Η διατήρησή τους μπορεί μερικές φορές να μας εμποδίζει να προχωρήσουμε και να απολαύσουμε πλήρως την παρούσα ζωή μας. Το σπίτι μας είναι ωραίο να αντανακλά αυτό που είμαστε τώρα, όχι αυτό που ήμασταν στο παρελθόν.

Ρούχα που δεν μας ταιριάζουν πια

Νομίζω ότι όλοι κρατάμε στην ντουλάπα μας κάποια ρούχα, που ήταν ακριβά και δεν θέλουμε να τα δώσουμε. Ή κάποια ρούχα που φορέσαμε σε αγαπημένες περιστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και εάν μας κάνουν, δεν μας ταιριάζουν. Ούτε θα μας ταιριάζουν στο μέλλον.

Ταίριαζαν σε μια εκδοχή του εαυτού μας η οποία δεν υπάρχει πια. Ας κρατήσουμε στην ντουλάπα τα ρούχα που είναι σύγχρονα και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, όπως είμαστε σήμερα.