Σε αναστολή της διάθεσης αγροτικού πετρελαίου έχουν προχωρήσει από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου οι πρατηριούχοι της Θεσσαλίας, καθώς, σύμφωνα με την πρόεδρο των Πρατηριούχων Νομού Λάρισας, Έλλη Παπαδοπούλου, δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τα χρήματα που τους οφείλει το κράτος στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Μιλώντας στο ypaithros.gr, η κα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η απόφαση για τη διακοπή της διάθεσης αγροτικού πετρελαίου είναι κοινή για τους πρατηριούχους της Θεσσαλίας, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους παραγωγούς χωρίς να έχουν προηγουμένως εισπράξει τα ποσά που τους αναλογούν.

Όπως εξήγησε, έχει υπάρξει επικοινωνία του προέδρου της Ομοσπονδίας με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ το ζήτημα της καθυστέρησης συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την υπογραφή της σχετικής απόφασης. Η ίδια ανέφερε ότι το ΦΕΚ που απαιτούνταν για την προώθηση των πληρωμών δεν είχε υπογραφεί εγκαίρως και ότι, μετά τις σχετικές εξελίξεις (υπεγράφη χθες), υπάρχει η προσδοκία να πιστωθούν τα χρήματα είτε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Οι πρατηριούχοι κλήθηκαν ουσιαστικά να αναλάβουν το βάρος της χρηματοδότησης της διαδικασίας»

Η πρόεδρος των πρατηριούχων κάνει λόγο για πρόχειρο σχεδιασμό της νέας διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι δόθηκε εντολή στους επαγγελματίες να ξεκινήσουν από την 1η Νοεμβρίου τη διάθεση πετρελαίου με το νέο σύστημα, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση ούτε να έχουν διευκρινιστεί οι όροι χρηματοδότησης.

«Δόθηκε μια εντολή εις βάρος μας να πιστώσουμε την ΑΑΔΕ και το κράτος για να βοηθήσουμε τους αγρότες. Χωρίς να μας ρωτήσουν και χωρίς να συμφωνήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, οι πρατηριούχοι κλήθηκαν ουσιαστικά να αναλάβουν το βάρος της χρηματοδότησης της διαδικασίας, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ούτε την έγκαιρη καταβολή των χρημάτων ούτε σαφείς απαντήσεις για τις οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν.

Φόρος

Ένα από τα ζητήματα που παραμένουν αδιευκρίνιστα αφορά τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Όπως ανέφερε, δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος θα καλύψει προσωρινά τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, με τους πρατηριούχους να έχουν ενημερωθεί μόνο ότι ενδέχεται να προβλεφθεί συμψηφισμός σε τριμηνιαία βάση.

Επιπλέον, η κα Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι τα πρατήρια προμηθεύονται καύσιμα από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες πετρελαιοειδών με προπληρωμή, την ημέρα της παραγγελίας. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης των προμηθευτών τους, καλούνται να περιμένουν την πίστωση των χρημάτων από το κράτος, δεσμεύοντας σημαντικά κεφάλαια.

Θα επαναλειτουργήσουν τα πρατήρια μετά τις πληρωμές

Ερωτηθείσα από το ypaithros.gr, εάν οι πρατηριούχοι θα αρχίσουν ξανά τη διάθεση αγροτικού πετρελαίου μόλις εξοφληθούν, η πρόεδρος των πρατηριούχων Λάρισας απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες των παραγωγών είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της ότι τα προβλήματα θα επανεμφανιστούν, εφόσον δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και οι πρατηριούχοι εξακολουθήσουν να καλούνται να χρηματοδοτούν την επιστροφή του φόρου.

«Τα πρατήριά μας, ζουν από αυτό το πράγμα στο 90%. Οι ανάγκες είναι μεγάλες τώρα. Το θέμα είναι ότι σίγουρα θα ξανακολλήσει η διαδικασία και θα συνεχιστούν όλα αυτά. Εμείς τι έχουμε να κερδίσουμε; Απλά θα πιστώνουμε το κράτος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες για κίνδυνο συγκέντρωσης της αγοράς

Τέλος η κα. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο σύστημα στη βιωσιμότητα των μικρών, οικογενειακών πρατηρίων.

Η ίδια υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία βασίστηκε σε πρόταση των εταιρειών πετρελαιοειδών, η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι πρατηριούχοι ενδέχεται να οδηγήσουν τους αγρότες προς τις θυγατρικές των μεγάλων εταιρειών.

«Όταν δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες λόγω έλλειψης ρευστότητας, θα τους αρπάξουν οι θυγατρικές των εταιρειών πετρελαιοειδών. Ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος, να δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο», υποστήριξε.

kosmoslarissa.gr (από ypaithros.gr)