
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προγραμματίζει και στηρίζει δράσεις εξωστρέφειας για τα θεσσαλικά κρασιά και αποστάγματα, καθώς και για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, με στόχο τη δυναμική παρουσία τους στις διεθνείς αγορές, τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Καρδίτσας για το 3ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μάιου στην Καρδίτσα.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών του φεστιβάλ: της «ΕΝΟΑΘΕ – Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας», του Δήμου Καρδίτσας, του Επιμελητηρίου καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας. Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αθηνά Πέτσα και Κώστας Μπαρμπούτης.
Δημήτρης Κουρέτας – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
«Η Θεσσαλία διαθέτει περισσότερα από 30 οινοποιεία και φέτος στη λίστα με τους 12 καλύτερους ελληνικούς οίνους, η οποία καταρτίζεται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, βρίσκονται και δυο Θεσσαλικά κρασιά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά τιμητική διάκριση που αποδεικνύει την ποιότητα του θεσσαλικού αμπελώνα, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Η εξωστρέφεια είναι το κλειδί για να πάρουν τα θεσσαλικά κρασιά και αποστάγματα τη θέση που τους αξίζει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι υποχρέωσή μας να μάθουμε να επιλέγουμε και να καταναλώνουμε ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει και υποστηρίζει δράσεις εξωστρέφειας, όχι μόνο για το κρασί και το τσίπουρο, αλλά συνολικά για τον αγροδιατροφικό μας πλούτο.Καλούμε τους πολίτες να επισκεφθούν το φεστιβάλ και να γνωρίσουν την ποιότητα της θεσσαλικής παραγωγής».
Κώστας Τσιλιλής – Πρόεδρος ΕΝΟΑΘΕ, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
«Το 3ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας δεν έχει μόνο εμπορικό χαρακτήρα. Θα είναι μια γιορτή γεύσης, πολιτισμού και γνώσης. Το φεστιβάλ φιλοξενεί παράλληλες δράσεις, όπως ενημερωτικές ομιλίες για τον θεσσαλικό αμπελώνα και τα αποστάγματα, γιατί όσο περισσότερα γνωρίζουμε για αυτά τα προϊόντα, τόσο καλύτερα τα απολαμβάνουμε. Ως ένωση, ευθυγραμμιζόμαστε με το όραμα της Περιφέρειας να καταστήσει τη Θεσσαλία γνωστή και δυναμικά παρούσα στον χάρτη της εγχώριας και διεθνούς αγοράς. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, που είναι σταθερά δίπλα μας».
Στέφανος Θεολόγης – Αντιδήμαρχος Καρδίτσας
«Η Καρδίτσα είναι ο ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει το 3ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων και η “Δημοτική Αγορά” αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο για την εκδήλωση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Ελπίζουμε το φεστιβάλ να καταστεί θεσμός».
Δημήτρης Τσεκούρας – Υπεύθυνος ΓΕΜΗ -Υποστήριξη Επιχειρήσεων.
«Το κρασί και το τσίπουρο είναι σήμα κατατεθέν της Θεσσαλίας και ειδικά της Καρδίτσας. Το φεστιβάλ είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για το ευρύ κοινό να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα. Το Επιμελητήριο καλεί όλους να συμμετάσχουν, να δοκιμάσουν και τα εξαιρετικά τοπικά εδέσματα που θα συνοδεύουν τις γευσιγνωσίες και να απολαύσουν τη συνολική εμπειρία του φεστιβάλ».
Θάνος Καραθάνος– Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων
«Το φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια γευσιγνωσία, είναι ευκαιρία προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας πίσω από κάθε ποικιλία. Ο θεσσαλικός αμπελώνας έχει πλούτο που αξίζει να προβληθεί».
Αριστοτέλης Αντωνίου-Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας
«Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι δίπλα με όλους τους φορείς, για κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας. Καλούμε και εμείς τους πολίτες να αγκαλιάσουν το φεστιβάλ».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το Σάββατο 5-10 μμ και την Κυριακή 12-8 μμ., στη «Δημοτική Αγορά» Καρδίτσας, ο εξωτερικός της χώρος θα μεταμορφωθεί σε έναν υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, στον οποίο 36 Θεσσαλοί οινοποιοί και αποσταγματοποιοί σε ειδικά περίπτερα θα παρουσιάσουν κρασιά και αποστάγματα από όλο το θεσσαλικό αμπελώνα.
Παράλληλα, εκτός της έκθεσης που θα συνοδεύεται από γευσιγνωσίες κρασιών και αποσταγμάτων, θα γίνονται γευστικές δοκιμές παραδοσιακών τοπικών τροφίμων, προσφορά τοπικών επιχειρήσεων, ενώ σε κεντρική σκηνή, θα διεξαχθεί μουσική παράσταση με τους μουσικούς Σπύρο Καβαλλιεράτο, Αντωνία Βισβίκη και Έξαρχο Νικόλαο καθώς και ενημερωτική εκδήλωση για τα θεσσαλικά κρασιά και αποστάγματα με ομιλίες την Κυριακή στις 12μμ. (επισυνάπτεται πρόγραμμα).
Κυριακή 4 Μαΐου
Θεματική εκδήλωση: «Οι ΠΟΠ/ΠΓΕ Οίνοι και Αποστάγματα της Θεσσαλίας» Ομιλητές: – Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Χαιρετισμός) – Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας – «Η αξία των τοπικών προϊόντων» – Κώστας Τσιλιλής, Πρόεδρος ΕΝΟΑΘΕ – «Οίνοι και Αποστάγματα της Θεσσαλίας – Μοχλός Ανάπτυξης και Ταυτότητας» – Θάνος Καραθάνος, Πρόεδρος ΕΕΟ – «Οι ΠΟΠ/ΠΓΕ Οίνοι και Αποστάγματα μέσα από την ιστορία, τις περιοχές και τις ποικιλίες τους».