Ιδιαίτερα καταστροφικό αποδεικνύεται μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι σε επίπεδο πυρκαγιών στη Μαγνησία, καθώς μέσα σε 2,5 μήνες αντιπυρικής περιόδου έχουν γίνει στάχτη συνολικά 930,5 στρέμματα, όταν πέρσι όλο τον χρόνο κάηκαν 949,45 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υπολείμματα καλλιεργειών…
Μάλιστα από τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας περίπου τρεισήμισι μήνες μέχρι τη λήξη της φετινής αντιπυρικής (31 Οκτωβρίου) θεωρείται βέβαιο πως θα ξεπεράσουμε κατά πολύ το 2020, κάτι που προκαλεί ανησυχία για τη διαφύλαξη του φυτικού κεφαλαίου της περιοχής. Αιτία, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, οι υψηλές θερμοκρασίες επί αρκετές συνεχόμενες ημέρες που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για το ξέσπασμα μιας φωτιάς, καθώς η ζέστη μειώνει τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος, ευνοώντας τη διασπορά της. Ένα ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο είναι η αύξηση σε σχέση πάντα με το 2020, των καμένων γεωργικών εκτάσεων, που περιλαμβάνουν από αθέριστα στάχια, ελιές και οπωροφόρα δέντρα.
Ειδικότερα πέρσι καταστράφηκαν σε επίπεδο Μαγνησίας 226,25 στρέμματα, ενώ φέτος μέσα σε διάστημα 6,5 μηνών ο αριθμός έχει ανέβει φτάνοντας ήδη στα 259 στρέμματα και έπεται συνέχεια. Ένας ακόμα παράγοντας προβληματισμού είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν οχταπλασιαστεί τα στρέμματα των καμένων δασών. Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής φέτος έχουμε 240 στρέμματα κατεστραμμένων εκτάσεων, όταν πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 29,30 στρέμματα.
Χειρότερη είναι η φετινή εικόνα και στην κατηγορία των πυρκαγιών που αφορούν σε πουρνάρια και παρόμοια είδη βλάστησης, με σχεδόν τριπλασιασμό των στρεμμάτων που κάηκαν. Πέρσι καταγράφηκαν 43,20 στρέμματα που έγιναν στάχτη, και φέτος χάθηκαν 118 στρέμματα. Παράλληλα μέχρι στιγμής έχουν υπερδιπλασιαστεί οι αριθμοί και στη χορτολιβαδική έκταση, αφού πέρσι είχαν καεί 38,10 στρέμματα και φέτος έφτασαν τα 87,5. Αύξηση παρατηρείται και στις καμένες καλαμιές, με 38,8 κατεστραμμένα στρέμματα το 2020, ενώ φέτος ο αριθμός ανήλθε στα 51 στρέμματα. Στη μόνη κατηγορία, όπου πέρσι καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός ήταν στα υπολείμματα καλλιεργειών, με 560,3 στρέμματα που έγιναν στάχτη, όταν φέτος μέχρι στιγμής έχουν καεί 175 συνολικά.
Επίσης καταγράφηκαν και 13,5 στρέμματα καμένα χόρτα που βρίσκονται σε πρανή, διαζώματα και άλλα, κάτι που φέτος έως τώρα δεν έχουμε ούτε ένα στρέμμα.
Συστάσεις της Πυροσβεστικής
Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος οι πολίτες θα πρέπει να περιορίσουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που προκαλούν έναρξη πυρκαγιάς. Να μειώσουν την καύσιμη ύλη στον χώρο τους, ειδικά στα εξοχικά και στα οικόπεδα. Συνιστούν ακόμα κάθε πολίτης χρειάζεται να έχει ένα μέσο πρόχειρο, ώστε να αντιμετωπίζεται η φωτιά στην έναρξή της. Ένα λάστιχο, ένας πυροσβεστήρας ή ένας άλλος μηχανισμός είναι πολύ χρήσιμα ώστε να προληφθεί η φωτιά στην έναρξή της και να μην εξαπλωθεί.

e-thessalia.gr