Το μήνυμα της συνεργασίας όλων ώστε να διαχειριστεί η χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το άνοιγμα του τουρισμού, έστειλε σήμερα από τα Χανιά ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.
Συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη τουριστικών φορέων στο Επιμελητήριο της πόλης, από τους οποίους άκουσε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για τη φετινή πορεία του τουρισμού.
Στη σύσκεψη, την οποία ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε θετική, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής κι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης.
Μετά το πέρας της, ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει, επισημαίνοντας πως «αν κερδίσουμε το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού, αν το κάνουμε με ασφάλεια κι αν αποδείξουμε σε κάθε δυνητικό τουρίστα ότι υπάρχει ασφάλεια στη χώρα μας, όπως το έχουμε αποδείξει όλους αυτούς τους μήνες, τότε θα μπορούμε να σκεφθούμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσπάθειά μας να κερδίσουμε κάποιον από τον χαμένο χρόνο. Αυτή θα είναι η προσπάθεια κι αυτό είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όμως τώρα, δεν είναι η ώρα για αυτά, αυτά είναι το επόμενο βήμα. Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε όλοι, για να διαχειριστούμε αυτό το άνοιγμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο για τον τουρισμό στη χώρα μας τον μήνα Ιούλιο. Όπως είπε, «είναι ένας κρίσιμος μήνας γιατί θα αποδείξει η χώρα μας ότι μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, να τα κάνει σωστά και να ανοίξει με ασφάλεια τα σύνορά της. Αυτό, λοιπόν, θα επιτρέψει σε όλους να δουν ότι μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας κι αυτό θα αποτελέσει τη βάση της επιστροφής των τουριστών στα παλαιότερα επίπεδα, η οποία θα είναι σταδιακή».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με την άφιξη στη Ρόδο πτήσης από τη Σουηδία, σημείωσε πως η πτήση αυτή ήταν προγραμματισμένη από καιρό και είχε μέσα και δημοσιογράφους.
Όπως είπε, «η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση λίγο πριν την 1η Ιουλίου ότι οι πτήσεις από την Σουηδία θα καθυστερήσουν. Αυτό δημιούργησε μια αναστάτωση σε σχέση με τον προγραμματισμό και επειδή αυτή η πτήση είχε δημοσιογράφους, σε μια κίνηση καλής θέλησης, δεν θελήσαμε να την ακυρώσουμε την τελευταία στιγμή, όταν ήταν η πρώτη πτήση που θα ερχόταν από τη Σουηδία. Δώσαμε, λοιπόν, ειδική άδεια, ώστε να μη δημιουργηθεί ζήτημα σε σχέση με τη σουηδική αγορά. Είναι μια πολύ σημαντική αγορά, και για τα Χανιά, και για τη χώρα μας όλη και προφανώς θέλουμε να ξεκινήσει η σεζόν και με τους Σουηδούς επισκέπτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Σε ερώτηση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς από τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ο υπουργός απάντησε πως «αυτό δεν εξαρτάται φυσικά μόνο από εμάς. Θα περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμα να παρθούν μερικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τα υγειονομικά στοιχεία από τη μία μεριά και τα επιχειρησιακά στοιχεία σε σχέση με την Πολιτική Προστασία από την άλλη. Εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά την κατάσταση, το συντομότερο δυνατόν και βέβαια με την πρώτη ουσιαστική ημερομηνία αναθεώρησης στις 15 του μηνός, το συντομότερο δυνατόν εμείς θα προχωρήσουμε να ανοίξουν και οι δύο αγορές. Αν αυτό είναι εφικτό, θα φανεί από τις απαντήσεις από τις δύο αυτές πλευρές» εξήγησε.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά, ο υπουργός Τουρισμού πραγματοποίησε συναντήσεις και με δημάρχους της περιοχής.

Πηγή: ΑΜΠΕ