Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τοποθετήθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας. Ο Απρίλιος, είπε ότι «ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον».
«Όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο και ενότητα και αλληλεγγύη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό σε αυτές τις συνθήκες και απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως έγινε πρόσφατα στην Ουγγαρία», είπε αναφερόμενος στο διάταγμα Όρμπαν που του δίνει απεριόριστες εξουσίες.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις» και περιέγραψε όλα όσα έγιναν από την πρώτη ημέρα. Είπε ότι «την ίδια ώρα στον Έβρο και στο Αιγαίο υπήρχε ένα δεύτερο μέτωπο το οποίο είχε να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων».
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το παρασκήνιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και είπε ότι οι αποφάσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας ελήφθησαν νωρίς και όχι χωρίς μεγάλο κόστος. «Πήραμε σκληρά μέτρα», είπε, «αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας στήριξε αυτά τα μέτρα. Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που δέχτηκαν περιορισμούς στην ελευθερία τους. Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής», είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε όλοι ίσοι απένταντι στην απειλή. Θα επιμείνω στη δημοκρατική λειτουργία. Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες. Ο ιός της παραπλάνησης είναι εξίσου επικίνδυνος. Ο δικός μας δρόμος ειναι ο δρόμος της αλήθειας. Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι κυρίως εθνική». Είπε ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών και την αγωνία για τις δουλειές τους. «Ευγνωμονούμε τους ήρωες της καθημερινότητας με τις λευκές μπλούζες αλλά η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Μήπως δεν είναι κακό ό,τι δεν είναι κρατικό;» Και αναφέρθηκε στις δωρεές ιδιωτών σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους έχουν προσφέρει και μάλιστα είπε ότι στο τέλος θα κριθούν και οι παρόντες και οι απόντες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πρώτη φροντίδα είναι οι Έλληνες που πρέπει να μείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι για να ξαναστήσουν όλα όσα γκρεμίζει η πανδημία. Αμέσως μετά, περιέγραψε τις 4 δέσμες μέτρων, ύψους 10 δισ. ευρώ. Εκεί, πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. «Στα περισσότερα κράτη, οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Εμείς στην Ελλάδα επιλέξαμε μια οριζόντια αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μια αποζημίωση 800 ευρώ και διατηρούν όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».
«Το επίδομα των 800 ευρώ αφορά 1.800.000 μισθωτούς», είπε ο πρωθυπουργός. «Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα και μέχρι τις 10 Απριλίου θα δοθεί στους αγωνιστές της πρώτη γραμμής. Θα επιβραβεύσει χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας».
«Τα μέτρα αυτά έχουν κόστος», συνέχισε ο ίδιος, «αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά όρια για να τα καλύψουμε. Πετύχαμε και διεκδικήσαμε το προφανές» είπε ο πρωθυπουργός. «Δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μπήκαμε στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ανεστάλησαν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αύριο, θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας μέσω ΕΣΠΑ. Από εκεί θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε, μέσα στο 2020, περισσότερα κονδύλια». Είπε ακόμα ότι «όπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής, έτσι και η διαχείρισή της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή». Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Ζακ Ντελόρ προτείνοντας ένα νέο ταμείο κοινού δανεισμού. «Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε και 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι για την κρίση από τον κορονοϊό η λύση δεν πρέπει να έρθει αργά από την ΕΕ.
«Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες. Αν δεν πιστέψουν ότι ο πρόσκαιρος περιορισμός των μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης και της πολιτικής ωριμότητας και πιστεύω στην δημοκρατία της πειθούς και συγχαίρω τους πολλούς. Επιμένω να ασκώ σκληρή κριτική στους λιγοστούς. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι που επιλέγουν να είναι πολιορκημένοι γιατί είναι ελεύθεροι».
ethnos.gr