Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αναγάγει σε κορυφαία προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής, διαδικασία που -εφόσον πετύχει- θα αποδίδει στα δημόσια ταμεία έσοδα περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ειδικά από τον τομέα του ΦΠΑ.

Η πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι μετρήσιμη εάν προηγουμένως μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια να αυξηθούν οι κρατικές εισπράξεις και να παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Στο παρελθόν, παρόμοιοι στόχοι τέθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις αλλά απέτυχαν, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα, με μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων να εμφανίζονται πένητες στην εφορία.

Μάλιστα, το κράτος επιβραβεύει όσους σκόπιμα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους, με κάθε λογής κοινωνικά επιδόματα, τα οποία βαραίνουν τους άλλους που πληρώνουν φόρους για τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, εξήγγειλαν τη νομοθέτηση πακέτου μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική διαβίβαση στο MyDΑΤΑ των αποδείξεων και τιμολογίων, καθώς και τις διασταυρώσεις τους. Δύο παρατηρήσεις.

Ο επιχειρηματίας που εκδίδει αποδείξεις και τις κοινοποιεί στο Taxisnet ή δέχεται πληρωμές με POS συνδεδεμένο με την ταμειακή μηχανή, δεν διαπράττει φοροδιαφυγή, οπότε δεν έχει νόημα η διασταύρωση.

Η φοροδιαφυγή διαπράττεται από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις και αυτοί δεν εντοπίζονται από τις συγκεκριμένες διασταυρώσεις, αλλά χρειάζονται άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως π.χ. έλεγχοι των καταθέσεων.

Εκτός από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, το εγχείρημα κατά της φοροδιαφυγής θα επιτύχει όταν εξαλειφθεί από το λεξιλόγιό μας η φράση που κυριαρχεί στις συναλλαγές, «τόσο με ΦΠΑ, τόσο χωρίς απόδειξη».

Όμως η προοπτική δεν είναι ορατή, οπότε μην τρέφουμε ελπίδες.

naftemporiki.gr