Διαφορετικά περίμεναν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη ΝΔ. Οι 6 + 2 στόχοι τους οποίους είχε θέσει η Πειραιώς όσον αφορά τις περιφέρειες που δεν είχαν εκλέξει νικητή στον πρώτο γύρο, καθώς και τους δύο μεγαλύτερους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απέτυχαν παταγωδώς, πλην της Πελοποννήσου, με την επικράτηση του Δημήτρη Πτωχού.

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ», αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του και γεγονός είναι ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη εκλογική μάχη επί προεδρίας Μητσοτάκη που τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το κόμμα του.

Η επιμονή του πρωθυπουργού για πλήρη πολιτικοποίηση της ψήφου, σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυριακή, χθες φαίνεται να γύρισε μπούμερανγκ για την κυβερνώσα παράταξη, καθώς οι επίσημοι γαλάζιοι υποψήφιοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν την επιθυμητή απόδοση. Ακόμα και αυτοί που ο ίδιος επέλεξε να στηρίξει προσωπικά με την παρουσία του στο πλευρό τους τις τελευταίες μέρες.

Βεβαίως, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν λάθος την όποια πολιτική ερμηνεία μεμονωμένα για τον δεύτερο γύρο, αλλά η αποτίμηση -όπως λένε- θα πρέπει να γίνει συνολικά. Μάλιστα, μεγαλύτερη έμφαση, σημειώνουν, θα πρέπει να δοθεί στο αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί διαπιστώνονται με σαφήνεια όταν είναι όλες οι παρατάξεις παρούσες. Και στον πρώτο γύρο, υπενθυμίζουν, σε επτά περιφέρειες οι γαλάζιοι εκλεκτοί εξελέγησαν με πολύ υψηλά ποσοστά.

«Τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πάντως σε καμία περίπτωση δεν περίμενε όλους τους γαλάζιους υποψηφίους στις χθεσινές κάλπες να λαμβάνουν λιγότερες ψήφους απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα.

Η αποσυσπείρωση αυτή, σε συνδυασμό με την συνένωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης γύρω από τους αντιπάλους των γαλάζιων υποψηφίων δεν περνά απαρατήρητη από τα κορυφαία στελέχη της Πειραιώς, που καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν το αποτέλεσμα και να εντοπίσουν τι δεν πήγε καλά.

Ο πήχης, όπως αποδείχθηκε, κατά τις χθεσινές αναμετρήσεις είχε τοποθετηθεί ψηλότερα απ’ όσο έπρεπε, η υπερβολική σιγουριά στις δημόσιες πανηγυρικές δηλώσεις για τον πρώτο γύρο -κατά κάποιους- δεν ωφέλησε, ενώ κομματικά στελέχη επαναξιολογούν το ρόλο που έπαιξαν τις τελευταίες μέρες συγκεκριμένες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως «εκβιαστικές» προς τους ψηφοφόρους.

«Πολιτικά μηνύματα»

«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το μήνυμα να εκπέμπεται προς το εσωτερικό του κόμματός του και να τροφοδοτεί εκ νέου σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι δεν προκύπτουν πολιτικά αποτελέσματα στις περιφέρειες όπου κέρδισαν γαλάζιοι «αντάρτες» (Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Δυτική Μακεδονία), αποδέχονται πάντως ότι κάποιες κεντρικές επιλογές «ηττήθηκαν από ανθρώπους του χώρου μας».

Πολιτικά χαρακτηριστικά αναμφίβολα είχε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της στήριξης του Δημήτρη Κουρέτα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πάντως μια περιοχή, όπως λένε στην Πειραιώς, που είχε την ιδιαιτερότητα των πρόσφατων καταστροφών και η οργή των πολιτών δεν έχει κοπάσει.

Το μεγαλύτερο πάντως σοκ για τη ΝΔ είχε να κάνει με τον Δήμο Αθηναίων. Η τεράστια διαφορά του Κώστα Μπακογιάννη από τον Χάρη Δούκα κατά τον πρώτο γύρο είχε οδηγήσει σε προεξόφληση του χθεσινού αποτελέσματος υπέρ του απερχόμενου δημάρχου, αλλά μάταια.

Πολλά έχουν αρχίσει να λέγονται, όπως -για παράδειγμα- για τον «Μεγάλο Περίπατο» που «αδίκησε» τον κ. Μπακογιάννη μονοπωλώντας στον δημόσιο διάλογο, αλλά και για την… ατυχία ο Νίκος Χαρδαλιάς να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα χθες να μην προσέλθουν πολλοί νεοδημοκράτες στις κάλπες.

Αντίθετα, η ήττα του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε έκπληξη και πολλοί ήταν αυτοί που την έβλεπαν ως ένα πιθανό -ίσως το πιθανότερο- σενάριο.

Συνολικά, πάντως, όπως λένε στη ΝΔ, η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτήν πριν από τρεις μήνες, στις εθνικές εκλογές. Από εκεί και πέρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν αταλάντευτα να υλοποιούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, με έμφαση στην μεταρρυθμιστική ατζέντα, μολονότι τα πρώτα προειδοποιητικά καμπανάκια ήχησαν.

euro2day.gr