Η αστυνομία της Τουρκίας συνέλαβε 17 άτομα για την τρομοκρατική επίθεση με έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι αρχές κατηγορούν Κούρδους μαχητές για την επίθεση, παρ’ όλο που οι εν λόγω ομάδες αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμιξη.

Τι γνωρίζουμε για τις συλλήψεις;

Σύμφωνα με το Anadolu, δόθηκε εντολή να προφυλακιστούν οι 17 συλληφθέντες, συμπεριλαμβανομένης της κύριας ύποπτης για την επίθεση.

Παράλληλα, το δικαστήριο άφησε ελεύθερους άλλους τρεις υπόπτους, εν αναμονή της δίκης.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να απελαθούν άλλα 29 άτομα που επίσης συνελήφθησαν στον απόηχο της επίθεσης.

Το γραφείο του Εισαγγελέα έχει κατηγορήσει τους υπόπτους για «παραβίαση της κρατικής ενότητας», για δολοφονία εκ προμελέτης καθώς και για άλλα αδικήματα. Η ημερομηνία της δίκης θα αποφασιστεί αφού οι εισαγγελικές αρχές προετοιμάσουν το κατηγορητήριο, κάτι που σημαίνει ότι οι ύποπτοι είναι πιθανό να παραμείνουν προφυλακισμένοι για μήνες.

Πώς έγινε η επίθεση;

Στις 13 Νοεμβρίου, σημειώθηκε έκρηξη στον κεντρικό δρόμο Istiklal της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μαγαζιά.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός TNT. Δύο παιδιά ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 80 άτομα.

Οι αρχές ανέκριναν μια γυναίκα που θεωρείτο η κύρια ύποπτη για την επίθεση.

Η 23χρονη Σύρια υπήκοος φέρεται να ομολόγησε ότι άφησε μια τσάντα με εκρηκτικά σε ένα παγκάκι στον εν λόγω δρόμο, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε τι περιείχε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στις αρχές ότι έδρασε κατόπιν οδηγιών ενός άνδρα που της είπε να αφήσει την τσάντα στο παγκάκι. Αφού σηκώθηκε και έφυγε, η τσάντα εξερράγη.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το Κουρδικό Κόμμα (PKK) για την επίθεση, καθώς και την συρο-κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Το PKK αρνείται ότι είχε ανάμιξη.

Η επίθεση της 13ης Νοεμβρίου ήταν η πιο θανατηφόρα που έχει σημειωθεί στην Τουρκία εδώ και πέντε χρόνια, ενώ έφερε μνήμες από μια σειρά βομβαρδισμών σε όλη τη χώρα από το 2015 έως το 2017, για τους οποίους οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τους Κούρδους καθώς και μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Με πληροφορίες από DW, AP, dpa