Παρόλο που το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας καταρρίπτει κάθε αντιεπιστημονική προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και fakenews, σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση των υδάτων του Παγασητικού κόλπου, ύστερα από τις πρόσφατες θεομηνίες οι ψαράδες της περιοχής αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διάθεση των αλιευμάτων τους.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει επίσης ότι δεν βρέθηκαν νεκρά ψάρια και αναφέρεται τόσο στα αποτελέσματα των υποβρυχίων ερευνών που διεξήχθησαν, οι οποίες διαπίστωσαν ότι το φυτοπλαγκτόν, που αποτελεί τροφή των ψαριών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως επίσης και οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και pH, οι οποίες βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτές των σταθμών του ΙΝΑΛΕ στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις έρευνες αισιόδοξα ήταν τα αποτελέσματα και στις μετρήσεις που έγιναν σε βαθύτερα τμήματα διαπιστώθηκε δυναμική επανάκαμψης και αποκατάστασης του λιβαδιού.

Το πρόβλημα είναι βέβαια η διάθεση των ψαριών που αλιεύονται καθώς οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τα τοπικά αλιεύματα. Οι ψαράδες του Παγασητικού δεν μπορούν ούτε να πουλήσουν αλλού τα αλιεύματα καθώς δεν τα δέχονται σε καμία αγορά. Επίσης οι ψαράδες δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής καμία επιδότηση από την πολιτεία για τη ζημία στα αλιεύματα και αναμένουν να γίνει κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες.

Ρεπορτάζ Φ. Παύλου