Εάν σας απασχολεί η ποιότητα του νερού που καταναλώνετε, τότε έχετε σίγουρα ακούσει πως το χλώριο είναι μια ουσία που πρέπει ν’ απομακρύνετε. Επίσης, θα έχετε διαβάσει πως η χλωρίωση του νερού είναι υποχρεωτική. Γι’ αυτό συχνά δημιουργείται μια σύγχυση σχετικά με το τι ισχύει και αν πρέπει να έχει κανείς φίλτρα νερού ή όχι.

Το χλώριο ανήκει στην κατηγορία των αλογόνων και δεν το συναντάμε εύκολα στη φύση. Όταν είναι μόνο του, πρόκειται για ένα εξαιρετικά τοξικό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως χημικό όπλο. Ωστόσο, είναι υποχρεωτικό να μπαίνει στο νερό καθώς το απολυμαίνει από μικρόβια και βακτήρια. Παρόλα αυτά όταν φτάνει το νερό στο ποτήρι μας καλό είναι να αποβάλλεται μέσω της αποχλωρίωσης χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα φίλτρα.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το στοιχείο και τη χλωρίωση. Έτσι, θ’ ανακαλύψετε, κατά πόσο είναι απαραίτητη η εγκατάσταση πιστοποιημένων φίλτρων νερού για την απομάκρυνσή του.

Είναι Υποχρεωτική η Χλωρίωση του Νερού;

Όπως γνωρίζετε ήδη, η χλωρίωση του νερού είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, καθορίζεται από τους νόμους του κράτους. Έτσι, μια δεξαμενή που εξυπηρετεί από 3.000 κατοίκους και πάνω πρέπει να χλωριώνεται. Επιπλέον, αυτό το στοιχείο πρέπει να προστίθεται στο νερό, όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται μέσω του νερού.

Πράγματι, η χλωρίωση είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την απολύμανση του νερού. Τα μόρια του χλωρίου αλληλεπιδρούν και εξουδετερώνονται με τους μικροοργανισμούς. Έτσι, το νερό καθαρίζεται και σταματάει η εξάπλωση των επικίνδυνων μικροβίων. Για παράδειγμα, αυτή η πρακτική βοήθησε στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως η χολέρα και ο τύφος.

Υπολειμματικό Χλώριο – ο Αόρατος Κίνδυνος

Ας δούμε τώρα τι επιπλέον ορίζει η νομοθεσία και πως μπορούν τα φίλτρα νερού βρύσης να φανούν χρήσιμα. Η ποσότητα του χλωρίου που μπαίνει στο νερό πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ αυτήν που χρειάζεται για την εξουδετέρωση των μικροβίων. Αυτό συμβαίνει, γιατί το υπολειμματικό χλώριο μπορεί να εξουδετερώσει επιπλέον αποικίες που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στις σωληνώσεις του δικτύου υδροδότησης.

Το πρόβλημα σ’ αυτή την πρακτική είναι, ότι το υπολειμματικό χλώριο δημιουργεί ενώσεις και υποπροϊόντα, όπως οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Παρόλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως η ποσότητα αυτών των ενώσεων είναι μικρή στο νερό που φτάνει στο ποτήρι σας, πρέπει να τονίσουμε την επικινδυνότητά τους.

Το ανησυχητικό κομμάτι αυτών των οργανοχλωριωμένων ενώσεων είναι, ότι έχουν αποδειχθεί πως προκαλούν καρκίνους και μεταλλάξεις. Επιπλέον, έχουν συσχετιστεί με βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα και με επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα, τα παράγωγα του χλωρίου έχουν κατηγορηθεί για αποβολές σε εγκύους, καταστροφή των νεφρών κ.λπ..

Πώς Μπορείτε να το Απομακρύνετε

Όπως γίνεται εμφανές, το χλώριο και τα υποπροϊόντα του είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Το νερό της βρύσης περιέχει μια ποσότητά τους, η οποία θα πρέπει ν’ αφαιρείται. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού. Αυτή η συσκευή συγκρατεί τα μόρια του χλωρίου και των παραγώγων του, κι έτσι, στο ποτήρι σας φτάνει καθαρό νερό.

Ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας φίλτρα νερού άνω πάγκου μπορείτε να απολαμβάνετε εύγευστα, καθαρά ροφήματα, αλλά και να μαγειρεύετε με πραγματικά καθαρό νερό. Ο συγκεκριμένος τύπος φίλτρων εγκαθίσταται εύκολα και γρήγορα με μερικές απλές κινήσεις. Επιπλέον, το φίλτρο ενεργού άνθρακα χρειάζεται αλλαγή μόνο μια φορά το χρόνο. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Και η λύση στο ζητούμενο για πραγματικά καθαρό νερό, είναι τα πιστοποιημένα φίλτρα νερού. Κάντε την έρευνά σας και βρείτε αυτά, που καλύπτουν τις ανάγκες σας.