Ένα νέο ψηφιακό σύστημα που θα παρακολουθεί κεντρικά όλες τις ρυθμίσεις οφειλών και θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση, έρχεται τον Ιούνιο από την ΑΑΔΕ ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι νέοι κανόνες που θα βοηθήσουν τους οφειλέτες να μην χάνουν εύκολα τις ρυθμίσεις.

Ο συναγερμός της εφορίας θα «χτυπάει» κάθε φορά που πλησιάζει η προθεσμία εξόφλησης μιας δόσης ρυθμισμένης οφειλής στην εφορία. Η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ειδοποίηση στον φορολογούμενο υπενθυμίζοντας την προθεσμία και τους κινδύνους που συνεπάγεται η απώλεια της ρύθμισης.

Ο μηχανισμός έγκαιρης ειδοποίησης οφειλετών θα «τρέχει» μέσω της εφαρμογής myAADElive στο κινητό τηλέφωνο με παράλληλες ειδοποιήσεις στα email των φορολογούμενων και την προσωπική τους σελίδα στο myAADE.

Ειδικότερα, με το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των ρυθμίσεων, αλλά και το μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης:

- Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.

⁠- Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα χτυπά και όταν ο φορολογούμενος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την προθεσμία υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ με την υπενθύμιση η μη υποβολή δηλώσεων επίσης οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης. Με το ίδιο μήνυμα θα ενημερώνεται για τις συνέπειες απώλειας της ρύθμισης. Το ληξιπρόθεσμο χρέος καθίσταται άμεσα απαιτητό στο σύνολό του με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ενώ ανοίγει ο δρόμος για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Παράλληλα η απώλεια ρυθμίσεων συνεπάγεται και απώλεια της δυνατότητας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ενώ αίρεται και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινής δίωξης (για μεγάλες οφειλές).

- ⁠Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία.

Νέοι κανόνες για να μη χάνονται οι ρυθμίσεις

Μέχρι τώρα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα είχε ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές.

Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.

Με τους νέους κανόνες που καθιέρωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

- Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.

- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Οι στόχοι της ΑΑΔΕ

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2024 στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει:

- Είσπραξη ποσού τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

- Εισπράξεις της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

- Εισπράξεις 28 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τελωνειακή Διοίκηση.

- Εισπραξιμότητα 32% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

- Χαρακτηρισμός 380 εκατ. ευρώ εκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων ως ανεπίδεκτων είσπραξης. Σημειώνεται ότι από τα 107,180 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, εισπράξιμα μπορούν να χαρακτηριστούν τα 80,859 δισ. ευρώ, αφού 26,321 δισ. ευρώ κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

insider.gr