Την στιγμή που σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία) τίθεται σε εφαρμογή -πιλοτικά- η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας χωρίς μείωση μισθού, στη χώρα μας από 1ης Ιουλίου επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να δουλεύουν και την 6η ημέρα, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.

Η εφαρμογή της εξαήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, θα μπορεί να κάνει χρήση της έκτης ημέρας της εβδομάδας, αρκεί:

να έχει προ-δηλώσει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία

να δηλώνεται, κάθε φορά που επιθυμεί να κάνει χρήση της 6ης ημέρας, εκ των προτέρων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

Η ειδική αυτή συνθήκη δηλώνεται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στο καθεστώς της 6ήμερης εργασίας ανήκουν οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας, που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται και την 6η μέρα, θα λαμβάνουν προσαύξηση 40% του ημερομισθίου τους και 115% αν η 6η ημέρα εργασίας είναι αργία.

Τι ορίζει ο νόμος 5053/23

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νόμου 5053/23 η έναρξη της 6ήμερης εργασίας για όσους εργάζονται με πενθήμερο, θα ξεκινούσε ήδη από τον Μάρτιο του 2024, όταν θα εντάσσονταν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας οι βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ένταξής τους πήρε παράταση για τον Ιούλιο, διάστημα κατά το οποίο θα ξεκινήσει και το σύστημα της 6ήμερης εργασίας.

«Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων, ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια, και πληρώνονται «μαύρα». Πλέον θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μια επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%» είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του νόμου.

Συνεπώς, από την ημέρα που θα ισχύσει η νέα διάταξη, επιτρέπεται η απασχόληση κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας με:

υποχρεωτική προ δήλωση της εργασίας αυτής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και

χωρίς την δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, ενώ

ο εργαζόμενος θα δικαιούται ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40% για την 6η ημέρα απασχόλησης.

Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Σε περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί η απασχόλησή τους 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την έκτη ημέρα, στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

insider.gr