Με ρυθμούς… χελώνας κινούνται φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς η έναρξη της υποβολής τους συνέπεσε χρονικά τόσο με τις ημέρες του Πάσχα όσο και με την γενικότερη… ανετοιμότητα του συστήματος.

Περίπου 100.000 πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα προχώρησαν στην υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αριθμός ιδιαίτερα μικρός σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και οι ρυθμοί με τους οποίους οι φορολογούμενοι προχωρούν στην υποβολή τους, αποδεικνύει τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι λογιστές και που επισημαίνουν εδώ και μήνες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών νομού Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς επιβεβαιώνει τη χαμηλή ροή των καταβληθεισών δηλώσεων, τονίζοντας πως είναι απόλυτα φυσιολογικό κάτι τέτοιο.

«Τα δικά μας προγράμματα δεν είναι ακόμη έτοιμα για να επεξεργαστούν και στη συνέχεια να καταβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Συνεπώς δεν είχαμε καθόλου πελάτες μέχρι στιγμής» εξηγεί ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμα τα συστήματα του λογισμικού τους, προκειμένου να ξεκινήσουν τις υποβολές.

Όπως λέει, οι περισσότεροι που έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήσεων, μέχρι τώρα, πρόκειται για άτομα που μπήκαν μέσω του TaxisNet και την καταχώρησαν μόνοι τους, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουν πολλαπλά κριτήρια, επιδόματα και έκτακτες εισφορές.

«Στα λογιστικά προγράμματα που διαθέτουμε εμείς, μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς, εμφανίζονται τα τεκμήρια και οι φόροι. Όλα αυτά, όμως, δεν έχουν συγχρονιστεί στις πλατφόρμες και επομένως είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους λογιστές να κάνουν τις φορολογικές, ειδικά, για τους επαγγελματίες» εξηγεί.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέχρι και χθες δεν είχαν ανέβει στην πλατφόρμα ορισμένα επιδόματα όπως το ΚΕΑ, καθώς και τα έκτακτα επιδόματα των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα όσοι έχουν ήδη προβεί στην υποβολή της αίτησης, χωρίς να τα έχουν συμπεριλάβουν να χρειαστεί να κάνουν νέα τροποποιητική δήλωση.

«Δώρο άδωρον» είναι η επισήμανση του και συνεχίζει λέγοντας πως «από τη στιγμή που έχουμε ακόμη εβδομάδες μπροστά μας, καλύτερα να περιμένει ο κόσμος, ειδικά αν έχει λάβει έξτρα κριτήρια, τα οποία δεν έχουν ανέβει».

Επίσης ερωτηθείς για τις εξπρές επιστροφές φόρου που, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, θα αρχίσουν από τις 12 Μαΐου, αναφέρει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, μέχρι να φανεί.

Ιωάννα Μπουροπούλου (Tαχυδρόμος)