Σε εξέλιξη είναι πλέον ο εξαπλός διαγωνισμός που αφορά τα έργα αποκατάστασης σε 33 σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών όπου σε κάθε έναν από τους διαγωνισμούς έχουν καλεστεί 3 εταιρείες.

Οι διαγωνισμοί που τρέχει η ΚΤΥΠ Α.Ε. πραγματοποιούνται με το άρθρο 25 όπου αφορά τα έργα αποκαταστάσεων μετά τις καταστροφές που προκάλεσε σε υποδομές, τόσο η κακοκαιρία Daniel όσο και η κακοκαιρία Elias.

Τα έργα υλοποιούνται με την δωρεά των 30,5 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, κίνηση η οποία ανακοινώθηκε προ ημερών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μάλιστα τα έργα έχουν απαλλαγή ΦΠΑ λόγω ακριβώς του ότι πρόκειται για δωρεά. Η στήριξη από την Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έτσι εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ η εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων προκειμένου τα 33 σχολεία να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.

Η εκτίμηση που υπάρχει από πηγές κοντά στην διαδικασία είναι πως μετά την κατάθεση των προσφορών και την άμεση ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου θα σταλούν οι 6 συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να εγκριθούν (η διαδικασία προβλέπει ταχεία έγκριση πολύ νωρίτερα από τον ένα μήνα που συνήθως διαρκεί η διαδικασία έγκρισης).

Στόχος της ΚΤΥΠ είναι μέχρι τις αρχές καλοκαιριού οι συμβάσεις να υπογραφούν και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης. Για περίπου τα μισά σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω ακαταλληλότητας προβλέπεται διάρκεια έργων 6 μηνών και για τα υπόλοιπα που λειτουργούν 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι στις αρχές του 2025 θα ολοκληρωθεί σταδιακά η επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com στα έργα περιλαμβάνονται οικοδομικά και η/μ εργασίες και με την ολοκλήρωση τους θα παραδοθούν στους κατά τόπους Δήμους για να επαναλειτουργήσουν.

Που βρίσκονται τα 33 σχολεία

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η αποκατάσταση για τα 33 σχολεία έχει χωριστεί σε έξι διαγωνισμούς και βρίσκονται σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία. Σε κάθε διαγωνισμό έχουν ενταχθεί και σχολεία ανά περιοχή. Οι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν τα κάτωθι σχολεία:

1ος Διαγωνισμός:
-30ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων
-Ειδικό Τρικάλων
-Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Καλυβίων
-2ο Νηπιαγωγείο Φαρκαδόνας
-2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας

2ος Διαγωνισμός:
-Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κοσκινά
-1ο Νηπιαγωγείο Παλαμά
-3ο Νηπιαγωγείο Παλαμά
-Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Μαραθέας
-1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά
-1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας

3ος Διαγωνισμός:
-1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου
-4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου
-2ο ΕΚ-ΙΕΚ Βόλου

4ος Διαγωνισμός:
-6θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΔΑΔ και 2θέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο για παιδιά με ΔΑΔ Βόλου
-6ο ΓΕΛ Βόλου
-1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς Βόλου
-1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου-4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου-2ο ΕΚ-ΙΕΚ Βόλου

5ος Διαγωνισμός:
-ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο Φαρκαδόνας
-Νηπιαγωγείο Πετροπόρου
-Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Νέου Μοναστηρίου Δομοκού και ΑΠΧ

6ος Διαγωνισμός:
-Γυμνάσιο Δομοκού
-Λύκειο Δομοκού
-Γυμναστήριο Γυμνασίου και Λυκείου Δομοκού
-Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Δομοκού
-Γυμνάσιο και Λύκειο Νέου Μοναστηρίου Δομοκού

Nίκος Καραγιάννης (ypodomes.com