Θέμα χρόνου είναι ο ανασχηματισμός που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, με το μόνο μυστήριο να παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν ή μετά το ταξίδι του στο Μόναχο.
Tο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μόναχο θα γίνει από την ερχόμενη Παρασκευή ως Δευτέρα.
Ανάλογα με το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα βγουν συμπεράσματα και για τον χρόνο των εκλογών. Σε περίπτωση που ο ανασχηματισμός είναι ευρύς, το πιο πιθανό είναι να θέλει ο κ. Τσίπρας να εξαντλήσει την 4ετία και να φθάσει μέχρι το φθινόπωρο. Σε περίπτωση που οι αλλαγές είναι λίγες και επικεντρωμένες σε λίγα υπουργεία, ενισχύεται το σενάριο των εκλογών την άνοιξη.
Ποια ονόματα παίζουν
Θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών (από αναπληρωτής υπουργός σήμερα), αφού οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον Αλέξη Τσίπρα να έχει και το υπουργείο που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Το Μαξίμου βαθμολογεί με ικανοποιητικό βαθμό τον Γιώργο Κατρούγκαλο για την εφαρμογή και την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στα σενάρια που ακούγονται είναι να προστεθεί στην ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών και ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν, από το παλαιό ΚΚΕ Εσωτερικού, που στηρίζει την ιδέα της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και Ανανεωτικής Αριστεράς και έχει αρθρογραφήσει για την εξωτερική πολιτική και τα Βαλκάνια στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.
Σίγουρα χηρεύουν δύο θέσεις. Του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου και της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Και οι δύο θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, για τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Ενδεχομένως η θέση του Νάσου Ηλιόπουλου να μην καλυφθεί και τις αρμοδιότητες να αναλάβει η Έφη Αχτσιόγλου. Διαφορετικά θα αναζητηθεί πρόσωπο από τους πρόθυμους της Κεντροαριστεράς με τα γνωστά ονόματα που ακούγονται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, όπως αυτό του Νίκου Μπίστη ή του Γιάννη Ραγκούση.
Θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πραγματικές εφεδρείες, ενώ το μόνο πρόσωπο που παίζει στην Κεντροαριστερά είναι η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη.
Όσον αφορά το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχει το σενάριο να το αναλάβει ο Κώστας Ζουράρις, αφού έχει στηρίξει και με τα δυο του χέρια την κυβέρνηση Τσίπρα. Και το γεγονός ότι δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να του δίνει και αβαντάζ ειδικά για το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Η βράβευση Τσίπρα στο Μόναχο
Ας σημειωθεί ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα βραβευθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα γίνει στο Μόναχο, όπου θα δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας
Το βραβείο θα απονεμηθεί ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, τιμώντας έτσι τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.
Το βραβείο «Ewald von Kleist» απονέμεται από το 2009 και με αυτό, σύμφωνα με τη Διάσκεψη, τιμώνται «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ κ.ά.
Στη συνάντηση στο Μόναχο οι Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας θα έχουν την ευκαιρία και για μία ακόμα κατ' ιδίαν συνάντηση.
iefimerida.gr