Θέμα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Ίσως και σήμερα η Πειραιώς να γνωστοποιήσει τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος, με τις τελευταίες εκκρεμότητες να τακτοποιούνται και τον πρωθυπουργό να δίνει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία.

Είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από την τριάδα των Θανάση Νέζη, Γιάννη Μπρατάκου και Παύλου Μαρινάκη, οι οποίοι επέλεξαν ανάμεσα από πλήθος προτάσεων αυτούς που, κατά τη γνώμη τους, θα μπορέσουν να εκπροσωπήσουν καλύτερα την παράταξη στις τοπικές κοινωνίες. «Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάνε στις περιφέρειές τους το Πάσχα με το θέμα των ανακοινώσεων τελειωμένο», σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Στόχος της γαλάζιας παράταξης είναι οι λίστες να χαρακτηρίζονται από ανανέωση, με πρόσωπα καταξιωμένα στις περιοχές τους, πετυχημένα επαγγελματικά και χωρίς να έχουν δώσει αφορμές για αρνητικά σχόλια κατά το παρελθόν. Δεδομένου δε ότι στην παρούσα Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρξαν περιπτώσεις που αποδείχθηκαν προβληματικές, όπως του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, άπαντες αναγνωρίζουν ότι «αντίστοιχα νέα λάθη δεν επιτρέπονται».

Έντονο επίσης αναμένεται να είναι το άρωμα γυναίκας, σύμφωνα και με τη σχετική γραμμή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις θηλυκές παρουσίες στα ψηφοδέλτια.

Από τους νυν βουλευτές, πέντε αποφάσισαν να μην είναι ξανά υποψήφιοι: Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης και η Γεωργία Μαρτίνου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τομέα Αθηνών και στον Έβρο, ενώ εκκρεμεί η τρίτη περιφέρεια που θα επιλέξει, με την Α' Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα να είναι οι επικρατέστερες.

Κανονικά στα ψηφοδέλτια αναμένεται να είναι ο τ. υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Από τα αξιοσημείωτα, η επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής Ηλείας, αλλά και οι απουσίες της Μαρίας Σπυράκη και της Σοφίας Νικολάου.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, είναι σχεδόν έτοιμο και θα ανακοινωθεί όταν θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο κ. Μητσοτάκης, κεντρικές προτεραιότητες για τον ίδιο αποτελούν:

Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μας, με κάλυψη του χαμένου εδάφους. «Χάσαμε πάρα πολλά τη δεκαετία της κρίσης, αλλά μπορούμε μέχρι το 2030 να έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος από την Ευρώπη και να μην είμαστε πια ουραγοί, αλλά να ξεπερνάμε την Ευρώπη σε πολλούς δείκτες», ανέφερε κατά τη χθεσινή ομιλία του στα Ιωάννινα.

Η μεταρρύθμιση στην υγεία, ξεκινώντας από τις πολιτικές δημόσιας υγείας, τις προληπτικές εξετάσεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για τα βασικά νοσήματα.

Ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, όχι μόνο σχετικά με την ψηφιοποίησή του, «το οποίο θα αξιολογεί διαρκώς τους υπαλλήλους, με κίνητρα για καθημερινή απόδοση αλλά και με απαιτήσεις».

euro2day.gr