Ο ύπνος δεν τρέφει μόνον τα παιδιά, αλλά όπως αποδεικνύεται, είναι ευεργετικός και για την υγεία των ενηλίκων. Ειδικότερα, διεθνής ομάδα επιστημόνων έδειξε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν κοιμούνται επί τουλάχιστον πέντε ώρες κάθε βράδυ, κινδυνεύουν με χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 8.000 ανθρώπους, ηλικίας 50, 60 και 70 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες κάθε νύχτα είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν στις αγκάλες του Μορφέα επί επτά ώρες, να εμφανίσουν τουλάχιστον δύο χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη, καρκίνο, στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη και άνοια. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους, ενώ για τους άνω των 60 ήταν 32% και για τους πενηντάρηδες 30%. Επίσης, για έναν πενηντάρη οι λιγότερες ώρες ύπνου συνδέονται με αύξηση κατά 25% της πιθανότητας πρόωρου θανάτου, κυρίως εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε το 1985 και στην οποία συμμετείχαν: το Universite Paris Cite, το University College London και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας.

Διεθνής τάση

Οπως τόνισε μία εκ των ερευνητών, η δρ Σεβερίν Σάμπια, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια γενική τάση των ανθρώπων να κοιμούνται λιγότερες ώρες. Αμερικανική μελέτη υπέδειξε ότι ο μέσος όρος ύπνου την περίοδο 1985-2012 μειώθηκε κατά 15 λεπτά. «Συχνά, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν κοιμούνται επαρκώς, ο τρόπος ζωής και κυρίως η διαρκής πρόσβαση στην τεχνολογία, δεν μας επιτρέπουν να αποσυνδεθούμε και να χαλαρώσουμε», είπε η δρ Σάμπια. «Είναι επιτακτικό να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας. Οταν νιώθουμε κουρασμένοι, πρέπει να πέσουμε για ύπνο. Σήμερα δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί όσο χρειάζεται».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ