Απελπιστική είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές, καθώς συμμετείχε μόνο το 8-10% των μελών, σε όλη τη χώρα, ενώ υπήρξαν νομαρχιακές οργανώσεις δεν διέθεταν ούτε τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων.

Τα εξαιρετικά και πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα συμμετοχής, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των κομματικών συνέδρων στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, έρχονται να τεκμηριώσουν την αποκαρδιωτική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που συνεχίζονται τόσο στον κομματικό μηχανισμό, όσο και στην κομματική βάση.

Ενδεικτικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι έξι με επτά νομαρχιακές οργανώσεις δεν διέθεταν ούτε τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου εκλέχτηκε πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, συμμετείχαν στην ψηφοφορία 150.000 μέλη.

Δηλαδή, στις νομαρχιακές κομματικές εκλογές περίπου 135.000 μέλη δεν προσήλθαν να ψηφίσουν, όπερ και σημαίνει ότι ακόμα και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν το «σκληρό» πυρήνα των ψηφοφόρων τους, ούτε τις τοπικές κοινωνίες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο στην Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, σε σύνολο περίπου 16.600 μελών της, ψήφισαν 1.346 μέλη και στην Ανατολική Αττική, όπου από τα 10.000 μέλη έφτασαν στα τοπικά γραφεία μόλις 1.500.

Η ίδια κατάσταση με ακόμα χειρότερα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα του κόμματος. Στο Γαλάτσι από τους 1.400 εγγεγραμμένους, μόλις 51 πήγαν να ψηφίσουν.

Στην Ηλιούπολη ψήφισαν μόλις 197 μέλη από τα 1.767, στη Νίκαια 175 από τα 1.361, στο Αιγάλεω ψήφισε μόνο το 12% και στο Ίλιον από τους 2.400 να φτάνουν στις κάλπες μόλις οι 101.

Αντίστοιχο το κλίμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με την Ημαθία να καταγράφει καλή επίδοση τηρουμένων των συνθηκών, με 500 στα 1.700 μέλη να εμφανίζονται στην οργάνωση του κόμματος. Στην Πιερία, από τα 1.700 μέλη υπολογίζεται ότι περίπου 230 εμφανίστηκαν.

Σε Σάμος, Πέλλα, Καβάλα και Δράμα, δεν στήθηκαν καν κάλπες, καθώς δεν συμπληρώθηκε ούτε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων, με αποτέλεσμα να πάνε σε συναινετικές διαδικασίες ορισμού των συντονιστικών.

liberal.gr