Μεγάλο πλήγμα για τον εμπορικό κλάδο καταγράφεται στα στοιχεία του πρώτου διμήνου για το 2024, καθώς οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων είναι πολύ λίγες σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους.

Την αντίστασή της στις δυσκολίες της εποχής μετά και τις δύο καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου δείχνει η τοπική επιχειρηματικότητα. Παρά τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρηματίες, τις πενιχρές – όπως τις χαρακτηρίζουν- αποζημιώσεις, αλλά και το υψηλό κόστος λειτουργίας οι επιχειρήσεων αντιστέκονται σθεναρά στο… λουκέτο, ενώ το ισοζύγιο των πρώτων μηνών του νέου έτους είναι θετικό.

Σε επίπεδο ενάρξεων νέων επιχειρήσεων, τους δύο πρώτους μήνες το εμπορικό τμήμα κατέγραψε συνολικά 41 εγγραφές, 18 τον Ιανουάριο και 23 τον Φεβρουάριο, με τις συνολικές διαγραφές να ανέρχονται σε 29.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης αναφέρει ότι ο κλάδος του εμπορίου αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα που αποτυπώνονται, δυστυχώς, στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Πρέπει να παρθούν μέτρα και πρέπει να ανακάμψει. Από τον εμπορικό σύλλογο Βόλου γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης της εμπορικής δραστηριότητας» συμπληρώνει.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο κλάδος της μεταποίησης, που παρά το γεγονός ότι «έκλεισε» τη χρονιά με ενθαρρυντικά και αισιόδοξα στοιχεία, οι δύο πρώτοι μήνες ήταν υποτονική. Χαρακτηριστικά για τον μήνα Ιανουάριο καταγράφηκαν οχτώ επιχειρηματικές ενάρξεις και δύο διαγραφές, ενώ για τον Φεβρουάριο επτά ενάρξεις και 3 διαγραφές.

Την καλύτερη πορεία το πρώτο δίμηνο παρουσιάζει ο κλάδος των υπηρεσιών. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 190 νέες επιχειρήσεις και μόλις 57 διαγραφές.

«Ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών είναι πάντοτε η μερίδα του λέοντος. Περίπου 50% των συνολικών επιχειρήσεων που καταγράφονται στη Μαγνησία – αν όχι περισσότερες- ανήκουν στο κομμάτι των υπηρεσιών» εξηγεί ο κ. Μπασδάνης, με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου να αποδεικνύουν ότι στο κομμάτι των υπηρεσιών οι υπάρχει διαμοιρασμός.

Θετική είναι και η εικόνα από τον τουριστικό κλάδο. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος, ειδικά στην ευρύτερη Μαγνησίας έχει πληγεί σημαντικά με τους ξενοδόχους να εκπέμπουν SOS για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, μόλις τον Ιανουάριο σημειώθηκαν 18 ενάρξεις τουριστικών επιχειρήσεων και καμία διαγραφή. Τον Φεβρουάριο, οι ενάρξεις των επιχειρήσεων, σχεδόν, διπλασιάστηκαν με τις διαγραφές να ανέρχονται σε πέντε.

«Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά το διπλό πλημμυρικό χτύπημα του Σεπτεμβρίου η τοπική επιχειρηματικότητα αντιστέκεται. Είναι σημαντικό αυτό» είναι η επισήμανση του κ. Μπασδάνη.

Ιωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)