Την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης, στις 21 Μαΐου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου. Αναγνώρισε ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερη κάλπη. Όπως είπε, το μυαλό του είναι στην πρώτη κάλπη, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας.

Αυτό που θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες είναι εάν η κατάσταση σήμερα είναι ίδια με την κατάσταση που είχαμε το 2019, είπε, εκτιμώντας ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν τελικά την κυβέρνηση. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα γεγονότα στον Έβρο. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε να συνεννοηθούμε με δύο άλλα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε επίσης.

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ανέφερε ότι αυτό θα το υποδείξει ο λαός.

Αναφερόμενος στην «επίθεση» φιλίας της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την εκτόνωση με την Τουρκίας,«χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις θέσεις και τα δικαιώματα μας». «Δεν θέλω να είμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ενώ σημείωσε ότι επιθυμεί νόμιμες διόδους από τη χώρα μας.

Σε ερώτηση για το νερό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι δεν ιδιωτικοποιείται και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν αυτός που εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια». «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός. «Οι δυο αυτές εταιρείες μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου και θα φύγουν από το υπερταμείο» επανέλαβε, υπογραμμίζοντας ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει οι δηλώσεις του υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο». Έκανε επίσης λόγο για «χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας» στην ελληνική κοινωνία, ενώ ανέφερε ότι οι αστυνομικοί «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους». «Η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πολίτη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θέλει αστυνομία δίπλα στους πολίτες και όχι στα γραφεία.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «απλοϊκότητα», ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα πως εξήγγειλε μέτρα για την στήριξη της μεσαίας τάξης, «ο άνθρωπος που την τσάκισε».

Οικονομία και ανάπτυξη

Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα, είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι η ελληνική οικονομία θα την ανακτήσει πριν από τις εκλογές, αλλά επανέλαβε ότι είναι βέβαιος πως εφόσον μετά τις εκλογές προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί μέσα στο 2023.

Θα μπορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν την πόρτα της τράπεζας και να πάρουν δάνειο μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, είπε.

«Καλύτεροι μισθοί και περισσότερα έσοδα είναι ο στόχος. Ανάπτυξη σημαίνει καλύτεροι μισθοί» είπε ο πρωθυπουργός. «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά στοχεύουμε στο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%» είπε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε: «Για το θέμα του κατώτατου μισθού ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει αν και γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα» είπε.

Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» είπε, ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε».

Μιλώντας για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

Τέλος, όπως είπε «δεν πρέπει όσοι έχουν ΕΚΑΣ να πληρώνουν φάρμακα. ‘Αρα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα».

Επιπλέον ανέφερε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της ΝΔ, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση. «Και με προσλήψεις γιατρών και με κίνητρα για να προσλάβουμε γιατρούς, γιατί έχουμε θέματα στα νησιά μας. Έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΕΠ», είπε.

«Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία»

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, είπε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας και ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. Αναφέρθηκε στο «καλάθι του νοικοκυριού» και το market pass, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία. Σημείωσε όμως: «Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές».

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει απολύτως καμία συγκάλυψη και υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρχει παντού αξιολόγηση.

naftemporiki.gr