Αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου για το 2024. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στο δημαρχείο του Βόλου.

Το σύνολο του Τεχνικού Προγράμματος προϋπολογίζεται σε 125.108.858,4 ευρώ εκ των οποίων τα 24.182.293,74 ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό δαπανών του 2024 και 2,14 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό δαπανών του 2025. Από το σύνολο το 1,77 εκ. ευρώ προέρχεται από ΚΑΠ Επενδυτικών δαπανών και 436.200 ευρώ από ΚΑΠΗ για επισκευή και συντήρηση σχολείων. Αντίστοιχα 1,5 εκ. ευρώ προέρχεται από ΚΑΠΗ Επενδυτικών δαπανών ΠΟΕ και 1,5 εκ. επίσης από ΣΑΤΑ. Επίσης, σύμφωνα με τον τεχνικό πρόγραμμα 4,4 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, 2,5 εκ. από ανταποδοτικά έσοδα 2,2 από τακτικά, 1,72 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», 1,31 εκ. μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».

Το Τεχνικό πρόγραμμα απαρτίζεται από νέα έργα καθώς και από έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά. Ειδικότερα, στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων περιλαμβάνονται ως νέα έργα, μεταξύ άλλων, η δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου Βόλου, η μελέτη ανάπλασης του πολυλειτουργικού πάρκου Πεδίου Άρεως, η διαμόρφωση των παρόχθιων οδών του χειμάρρου Αναύρου σε ήπιας κυκλοφορίας, η ανάπλαση του άλσους «Ανδρέας Βαλαχής» στη Ν. Ιωνία, η ανάπλαση των Παλαιών, η προσθήκη αιθουσών στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, η αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου Καραγάτς, η αποκατάσταση και επανάχρηση της οικίας Αδαμόπουλου-Δημιουργία Κέντρου Μελετών και Ερευνών «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο» η κατασκευή νέας γέφυρας Εθνικής οδού Βόλου- Αθηνών στο Αλυγαρόρεμμα στη θέση Προφήτης Ηλίας, εργασίες συντήρησης των σχολείων, η αντικεραυνική τους προστασία, συντηρήσεις δρόμων και κατασκευές οδών.

Περιλαμβάνονται επίσης η μετατροπή του δημοτικού κτιρίου στην οδό Απόλλωνος Νέας Δημητριάδας σε Νηπιαγωγείο, συντηρήσεις δημοτικών φωτισμών, μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και σχολείων κά.

Στα συνεχιζόμενα έργα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, η αναβάθμιση του δυτικού τμήματος Εμπορικού Κέντρου Βόλου, η ανακατασκευή πεζοδρομίων στη Δημητριάδος προσβάσιμα σε όλους, η δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς, η εκπόνηση προγράμματος πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε σχολικά κτήρια, η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Πολυμέρη, Σταδίου και Ε.Ο. Βόλου Αγριάς, αποκαταστάσεις ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών υδραυλικών έργων του Δήμου που επλήγη από τη φυσική καταστροφή της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου, προσθήκη κτηριακών εγκαταστάσεων στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων και έργα πυροπροστασίας.

Επίσης στα συνεχιζόμενα συγκαταλέγονται και οι επισκευαστικές εργασίες σε σχολεία, οι ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις αγροτικής οδοποιίας, η κατασκευή παιδικών χαρών δημοτικών ενοτήτων, κτηριακές παρεμβάσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Αντίστοιχα στα συνεχιζόμενα έργα (για αποπληρωμή) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Θεάτρου, η μετατροπή της Γαμβέτα και τμήματος της Ερμού σε ήπιας κυκλοφορίας, η διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κτηρίου Σκενδεράνη, η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στα Παλαιά, συντήρηση πεζογεφυρών και μελέτες.

Νέα έργα αφορούν και τη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας όπως η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας και φωτεινής σηματοδότησης, η διαγράμμιση οδικού δικτύου, η εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, μελέτες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακές μελέτες.

Στα συνεχιζόμενα περιλαμβάνονται η δημιουργία υπερυψωμένων πεζοδιαβάσεων και διαμόρφωση δύο νέων κυκλικών κόμβων στον Δήμο Βόλου, η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό και οι διαγραμμίσεις οδικού δικτύου.

Στη Διεύθυνση Κοιμητηρίου τα νέα έργα αφορούν στις εργασίες βελτίωσης κοιμητηρίων, τη σύνταξη μελετών χορήγησης αδειών λειτουργίας κοιμητηρίων καθώς και η σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και ταφολογίων κοιμητηρίων δημοτικών ενοτήτων.

Τέλος, στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης μεταξύ των νέων έργων είναι η αναθεώρηση – επέκταση του Γ.Π.Σ. Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, οι μελέτες ειδικών πολεοδομικών σχεδίων κ.ά. Αντίστοιχα στα συνεχιζόμενα συγκαταλέγεται η μελέτη πράξεων αναλογισμού κοινόχρηστων αδιάνοιχτων χώρων.

e-thessalia.gr