Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση νέων βίαιων επεισοδίων, μετά από τρεις νύχτες ταραχών και χιλιάδες συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία -και κυρίως στο Παρίσι- που ακολούθησαν τη δολοφονία ανήλικου οδηγού από αστυνομικό σε προάστιο της πρωτεύουσας την Τρίτη.

Θα αναπτυχθούν «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι θα ακυρωθούν «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας [...] που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» .

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν, ενόψει μάλιστα της κηδείας του 17χρονου Ναέλ, θύματος αστυνομικής βίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στο Ναντέρ του Παρισιού.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε επίσης από τις περιφερειακές αρχές να σταματήσει η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, λεωφορείων και τραμ, σε όλη τη Γαλλία μετά τις 21:00.

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε «συστηματική εφαρμογή των εντολών που απαγορεύουν πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης και άλλων εύφλεκτων υλικών και χημικών προϊόντων.

Συστάσεις Μακρόν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε... γονείς

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία και ανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για τον οποίο όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα».

«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στα πιο ευαίσθητα διαμερίσματα», είπε.

«Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και ενίοτε εξοπλισμένων ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας», παρατήρησε ο Μακρόν.

Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. [...] Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», συνέχισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για τον κατευνασμό των βίαιων επεισοδίων.

Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας το Snapchat και το TikTok, καθώς μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

«Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι απ' αυτούς αναβιώνουν στον δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα, όπου και όποτε είναι χρήσιμο, ώστε να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «του πιο ευαίσθητου περιεχομένου».

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε μεγάλες πόλεις, προειδοποιήσεις Φορέιν Όφις

Μεγάλες πόλεις όπως η Μασσαλία, η Λιόν και το Μπορντό αποφάσισαν την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα.

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί», ανέφερε διαδικτυακά.

«Ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές», προειδοποίησε τους Βρετανούς υπηκόους.

euro2day.gr