Σχέδιο μετεγκατάστασης φωτοβολταϊκών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και βρίσκονται σε περιοχές όπου παραμένει αδύνατη η πρόσβαση συζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Εκτιμάται ότι το πρόβλημα αφορά περίπου 30 φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη λίμνη Κάρλα, καθώς και σε σημεία στην Καρδίτσα και τη Μαγνησία, για τα οποία είναι αδύνατο να προχωρήσουν οι επισκευαστικές εργασίες. Ο λόγος είναι ότι λάσπες και παραμένοντα νερά καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των συνεργείων και η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει το προσεχές διάστημα.

Ενώ στελέχη του ΠΣΑΦ έχουν συζητήσει για το σχέδιο μετεγκατάστασης με τις υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσο η αναμενόμενη εγκύκλιος θα μπορέσει να παράξει αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παραγωγών.

Ο προβληματισμός που εκφράζεται αφορά το κατά πόσο η μετεγκατάσταση θα είναι οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για τους παραγωγούς, αν δεν υπάρξει επαρκής οικονομική στήριξη από το κράτος.

Μεταξύ των ζητημάτων που αναδεικνύονται ως στοιχεία προβληματισμού, είναι το αν και κατά πόσο θα προβλέπεται προτεραιότητα για τη διευθέτηση των μετεγκαταστάσεων και τη σύνδεσή των φωτοβολταϊκών με το δίκτυο στη νέα θέση και ρεαλιστικό μα συνάμα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ.

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά το κόστος των νέων όρων σύνδεσης, καθώς και το αν θα απαιτηθεί νέα εγγυητική επιστολή από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Από την πλευρά του ΠΣΑΦ εκτιμάται ότι το πλάνο μετεγκατάστασης είναι ασύμφορο για τους πληγέντες παραγωγούς σε περίπτωση που το προβλεπόμενο διάστημα για τη διεκπεραίωση του φακέλου εγκατάστασης και νέας σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνει τους 4 μήνες και το κόστος σύνδεσης υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ με μορφή επιδότησης πέραν του αναφερόμενου ποσού που πιθανώς θα απαιτηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.

energypress.gr