Εμφανή εικόνα διάλυσης ανάδειξαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με τη φυγή 46 στελεχών της «Ομπρέλας» από τον κόμμα, την αποχώρηση σχεδόν των μισών μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τις συνεδριάσεις και τη χρήση ακραίας φρασεολογίας από την ηγεσία με τον Στέφανο Κασσελάκη να διατείνεται πάντως ότι οι εν λόγω εξελίξεις συνιστούν «την αρχή της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ».

Κασσελάκης: Τώρα αρχίζει η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε σε πανηγυρικό τόνο ο κ. Κασσελάκης στην καταληκτική ομιλία του μετά τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής οι οποίες άρχισαν στο πολεμικό κλίμα που προκάλεσε η πρόταση για «πειθαρχικό δημοψήφισμα» και έκλεισαν με την αποχώρηση δεκάδων στελεχών της «Ομπρέλας» από το κόμμα.

«Έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση, από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία» πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης την ώρα που φανατικοί υποστηρικτές του φώναζαν ειρωνικά «στο καλό!» στους 46 αποχωρήσαντες ενώ άλλοι ειρωνεύονταν θορυβωδώς την Έφη Αχτσιόγλου για την «αναπάντητη κλήση» που υποστηρίζει ότι της έκανε ο κ. Κασσελάκης.

Την ίδια ώρα επώνυμοι και ψευδώνυμοι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη εξαπέλυαν σφοδρές προσωπικές επιθέσεις στα social media κατά της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ουσιαστικά τους επόμενους «στόχους» μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας».

Αχτσιόγλου: Alt-Right και αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική από τον Κασσελάκη

Τη «διαλυτική ενότητα» που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε και η πτέρυγα της Έφης Αχτσιόγλου που κλιμάκωσε τους τόνους της κριτικής της για το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας Κασσελάκη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην “κομματίλα”, το “πουμαρό”, την “πέμπτη φάλαγγα”» κατήγγειλε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ακροδεξιά» τη φρασεολογία του κ. Κασσελάκη. «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό» σχολίασαν οι 11 συνυπογράφοντες (Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Ν. Μπίστης, Μ. Σαμπατακάκης, Δ. Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλ. Χαρίτσης).

Τεμπονέρας: Διχαστική η τοποθέτηση Κασσελάκη

Κριτική στον κ. Κασσελάκη άσκησε όμως και ο Διονύσης Τεμπονέρας με αφορμή την πρόταση για «πειθαρχικό δημοψήφισμα» το οποίο η ηγεσία επιχείρησε να διενεργήσει χωρίς προηγούμενη έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής προκαλώντας την μαζική αντίδραση των μελών της. Τελικά η πρόταση για «πειθαρχικό δημοψήφισμα» αποσύρθηκε από τον κ. Κασσελάκη ως άνευ αντικειμένου, μετά την αποχώρηση των 46 στελεχών της Ομπρέλας αλλά ο κ. Τεμπονέρας και η ομάδα του είχαν ήδη αποχωρήσει από τις συνεδριάσεις. Σε κείμενό του μετά την επεισοδιακή αποχώρηση σχεδόν του μισού κόμματος από τη συνεδρίαση ο κ. Τεμπονέρας χαρακτήρισε «διχαστική» την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη και ζήτησε να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο «το αργότερο τον Ιανουάριο».

Δραγασάκης: Ο κ. Κασσελάκης πορεύεται αντιδημοκρατικά

Αίσθηση προκάλεσε, παράλληλα, η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Κασσελάκη ότι εξελέγη μεν δημοκρατικά αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Σχολιάζοντας δε την ομιλία του κ. Κασσελάκη ο κ. Δραγασάκης είπε πως «αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού». Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης απεκάλυψε ότι απεύθυνε με θεσμικό τρόπο πρόταση στον κ. Κασσελάκη για ενωτική διέξοδο από την κρίση την οποία όμως εκείνος απέρριψε.

Καλπάκης: Εμπρηστική η ομιλία Κασσελάκη

Εντωμεταξύ, σε παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή ο πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέργιος Καλπάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναπαραγωγή διαδικτυακών ακροτήτων από τον κ. Κασσελάκη. «Πράγματα που γράφονται από φανατικούς στο διαδίκτυο έγιναν η επίσημη εκφώνηση από τον Πρόεδρο του κόμματος» κατήγγειλε και χαρακτήρισε «εμπρηστικές» τις αναφορές του σε «κομματίλα», «πουμαρό», «πέμπτη φάλαγγα» και «αρρώστια».

naftemporiki.gr