Μετά την καθαρή επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν αυτός που έπεισε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων πως είναι αυτός που μπορεί να «ανανεώσει» το κόμμα. Και παρά την σύντομη προεκλογική του εκστρατεία είναι αυτός που αναλαμβάνει να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην μετά- Τσίπρα εποχή.

Να σημειωθεί εδώ πως ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στους δύο υποψηφίους (τον νικητή της αναμέτρησης Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου) προκειμένου να τους συγχαρεί για τον αγώνα που έδωσαν. Και σήμερα ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα 2 στοιχήματα

Το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές. Το πρώτο στοίχημα είναι να καταφέρει να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κόμματος, μετά από την ένταση που επικράτησε την προεκλογική περίοδο.

Το δεύτερο και πιο μακροπρόθεσμο στοίχημα είναι να καταφέρει να αυξήσει την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με τις ευρωεκλογές – που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2024 – να αποτελούν ένα κρίσιμο σταθμό.

Πίεση να δείξει σχέδιο

Παράλληλα είναι δεδομένο πως σταδιακά θα εντείνεται το pressing τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης προκειμένου ο 35χρονος νέος πρόεδρος να παρουσιάσει το σχέδιο του.

Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής και θα επιχειρήσει να προβάλει τις θέσεις του αξιοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτι που άλλωστε έκανε σε μεγάλο βαθμό κατά την προεκλογική περίοδο για την νέα ηγεσία του κόμματος.

Σ. Κασσελάκης: Δεν πρόκειται να σας προδώσω

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρoς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμφανίστηκε ενωτικός και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα γίνεται συνολικά το μέλλον μας». Όπως επεσήμανε«είμαστε εδώ χάρη στην ελληνική κοινωνία, είναι η φωνή μιας κοινωνίας που τη σέβομαι, την ευχαριστώ και λέω ένα πράγμα ξεκάθαρο: δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ, δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ».

Παράλληλα αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε «στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος». Επίσης όπως αποκάλυψε από σήμερα «θα σχεδιάσω το πρώτο μου ταξίδι που θα είναι στους αδελφούς μας στην Κύπρο».

Τέλος να επισημανθεί πως ο νέος πρόεδρος ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Νίκο Παππά που «την τελευταία εβδομάδα υπήρξε συνεργάτης» και τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα από την οποία απηύθυνε την ομιλία του. Εκείνη την ώρα ο κ. Παππάς ήταν μέσα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, λίγα λεπτά αργότερα όμως βγήκε και στάθηκε δίπλα στο νέο πρόεδρο.

Ε. Αχτσιόγλου: Μαχητική και δομική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση

Από σήμερα «ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας, να ασκήσουμε της ΝΔ και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν και αξίζουν να ζήσουν καλύτερα» σημείωσε χθες η Εφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα ευχαρίστησε προσωπικά τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, λέγοντας πως «η διαρκής παρουσία τους δίπλα μου ήταν για μένα μια ένδειξη ότι αυτή η μάχη είχε αξία».

Ευκ. Τσακαλώτος: Η αριστερά είναι εδώ

Χωρίς να αναφερθεί στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χθεσινή ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Όπως είπε «Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά».

Τώρα το επόμενο διάστημα μένει να φανεί πως θα κινηθεί ο κ. Τσακαλώτος αλλά γενικότερα πως θα πορευθούν άλλα στελέχη του κόμματος που είναι στην «Ομπρέλλα».

naftemporiki.gr