Πριν από τέσσερις μήνες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού στη χώρα από επιβεβαιωμένη λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, ενεργοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες επιδημιολογικής επιτήρησης για το εν λόγω μικρόβιο. Μέσα στο διάστημα αυτό, στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Το τελευταίο περιστατικό θανάτου στην Νάουσα, οδήγησε πολλούς γονείς στην εξέταση των παιδιών τους και μάλιστα επτά παιδιά βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές. Τα τρία εξ αυτών προέρχονταν από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με κλινικό παιδίατρο δημοσίου νοσοκομείου, κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε έξαρση των περιστατικών στρεπτόκοκκου και σε καμιά περίπτωση τα συσσωρευμένα περιστατικά στη Νάουσα δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία «τοπική επιδημία». Το μικρόβιο αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορά συμπτώματα ή και με καθόλου. Μάλιστα φέτος διαγνώστηκαν και πολλά περιστατικά σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας κάτι το οποίο δεν ήταν σύνηθες άλλες χρονιές.

Επισημαίνεται δε ότι και κατά το παρελθόν υπήρξαν θανατηφόρες μολύνσεις από στρεπτόκοκκο σε παιδιά, όμως επειδή δεν υπήρξε οδηγία καταγραφής δεν μπορούμε να κάνουμε σχετικές συγκρίσεις με τα φετινά περιστατικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι με αφορμή το πρώτο φετινό περιστατικό θανάτου στην Ελλάδα στις 13 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στην αρχή της χρονιάς, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, επισημαίνοντας: «Σκοπός μας είναι να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε γιατί αυτά τα παιδιά δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους. Θέλουμε να έχουμε ενημερωτικό ρόλο. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι από τα πιο συχνά μικρόβια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Πάντα υπήρχαν θάνατοι, σπάνιοι. Ξεκινήσαμε να επιτηρούμε τα κρούσματα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε σε διάφορα κράτη της Ευρώπης κάποια αύξηση σε σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Βγήκε το alert και ανταποκρίθηκε ο ΕΟΔΥ ξεκινώντας να καταγράφει αυτά τα κρούσματα».

Όπως αναφέρει ακόμη ο ΕΟΔΥ, η αύξηση των λοιμώξεων με στρεπτόκοκκο σε παιδιά μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι φέτος το χειμώνα είχαμε ραγδαία αύξηση και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Ειδικότερα επισημαίνει πως «σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πιθανολογείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α συσχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας πολλών αναπνευστικών ιών, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV ιός, καθώς η συλλοίμωξη ιών με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ευνοεί την εκδήλωση διεισδυτικής νόσου. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης αποτελούν την καλύτερη ασπίδα στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων».

Συγκεκριμένα συστήνεται η επαγρύπνηση τόσο των αρμοδίων φορέων όσο και του κοινού για αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.

kathimerini.gr