Τέλος στο βάσανο της συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης βάζει η ΑΑΔΕ για 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους. Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής η φορολογική διοίκηση αναλαμβάνει από φέτος να συμπληρώνει και να υποβάλει τη φορολογική δήλωση για όσους αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Την ίδια ώρα στο τελικό στάδιο δοκιμών βρίσκεται ειδική εφαρμογή για κινητά μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν απευθείας να πληρώνουν τους φόρους τους αλλά να παρακολουθούν την εξέλιξη των αιτημάτων τους ή να αποθηκεύουν φορολογικά έγγραφα.

Αυτόματες δηλώσεις

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν σε λογιστή για την συμπλήρωση της δήλωσής τους αλλά ούτε και θα ταλαιπωρηθούν με τους κωδικούς του Ε1. Το έντυπο θα είναι προσυμπληρωμένο από την ΑΑΔΕ.

Οι φορολογούμενοι απλώς θα μπαίνουν στην πλατφόρμα των δηλώσεων, θα τσεκάρουν αν έχουν συμπληρωθεί σωστά οι κωδικοί και αν δεν χρειάζονται αλλαγές θα πατάνε το κουμπί υποβολής της δήλωσης. Αυτόματα θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό. Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας θα το κάνει μόνη της η ΑΑΔΕ ενημερώνοντας το φορολογούμενο για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, μέτρο το οποίο όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας θα βάλει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.

Το ημερολόγιο πληρωμών για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα παραμείνει το ίδιο. Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί, είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου, είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Γιώργου Πιτσιλή στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών κλπ. Οι περισσότεροι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή των φορολογούμενων.

Επίσης αυτόματα μέσω του myProperty θα συμπληρώνεται το Ε9 και για τους φορολογούμενους που προχωρούν σε γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

insider.gr