Με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς κινούνται οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί και στη Μαγνησία, με την πτώση της θερμοκρασίας να θεωρείται κινητήριος δύναμη για πολλούς για επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο.

Παρά τις συστάσεις των ιατρών και των φαρμακοποιών για έγκαιρο εμβολιασμό κατά της γρίπης, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, φέτος παρατηρείται μία γενικότερη αποχή και μία αδιαφορία, γεγονός που συνδέεται από πολλούς με τον ηλιόλουστο καιρό και τις υψηλές – για την εποχή- θερμοκρασίες.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης ανέφερε ότι ακόμα και στα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου η κίνηση στα φαρμακεία για το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει χαμηλή.

«Σε αριθμούς αντιγριπικών εμβολίων δεν πάνε πολύ καλά τα πράγματα. Φαίνεται ότι ο κόσμος έχει συνδυάσει τη γρίπη με τον χειμερινό καιρό και δεν πηγαίνει να εμβολιαστεί, βλέπει τις λιακάδες και καθησυχάζεται» αναφέρει ο κ. Ματσιόλης και προσθέτει ότι παρά το γεγονός ότι συμπτώματα ιώσεων και γρίπης είναι αισθητά στην τοπική κοινωνία, ο κόσμος δεν δείχνει ενδιαφέρον να εμβολιαστεί.

Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί σημειώνουν ότι η καλύτερη περίοδος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά φέτος οι ρυθμοί είναι πολύ πιο αργοί από άλλες χρονιές, παρά την επάρκεια των εμβολίων.

Σε εθνικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί μόλις, 1.5 εκατ εμβολιασμοί, με μόνο 150.000 να έχουν πραγματοποιηθεί σε ιατρεία.

Από τις 2 έως τις 13 Νοεμβρίου, έγιναν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί στα φαρμακεία, ενώ με συνταγή έχουν γίνει 307.000 εμβολιασμοί. Τον Οκτώβριο, οι εμβολιασμοί ανήλθαν σε 620.000.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, που είναι άλλωστε και εκείνοι που έχουν έρθει για τον εμβολιασμό. Πρέπει ο κόσμος να παρακινηθεί, να μην το αφήσει για τελευταία στιγμή», εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα κυκλοφορήσει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικό σποτ με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές», με σκοπό την παρακίνηση όλο και περισσότερων πολιτών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ματσιόλης τονίζει ότι στα φαρμακεία του Βόλου υπάρχει επάρκεια στα αντιγριπικά εμβόλια όλων των ειδών και ο κόσμος οφείλει να το γνωρίζει αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τα συμβατικά της φετινής περιόδου που γνωρίζουμε κυκλοφορούν και δύο καινούργιοι τύποι εμβολίων, ενισχυμένων, που προορίζονται, κυρίως, για πολίτες που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση αυτών των εμβολίων θα ορίζεται από θεράποντα γιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία της πόλης και να εμβολιάζονται, χωρίς προηγούμενη συνταγογράφηση και εντελώς δωρεάν, απλά με μία εγγραφή στο Μητρώο Εθνικού Εμβολιασμού.

Iωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)