Αιχμηρό μήνυμα, λίγες ώρες πριν την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλης στο Συνέδριο, όπου αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναδεικνύοντας το πολεμικό κλίμα που επικρατεί εντός του κόμματος.

«Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς» είναι το μήνυμα που έστειλε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περιορίστηκε στην αιχμηρή επίθεσή του με αποδέκτη τους διεκδικητές αλλά και τόνισε πως ο ίδιος δεν ήταν «ουρανοκατέβατος», αλλά τον έφερε η κοινωνία.

«Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα. Η κοινωνία με έφερε εμένα», γράφει χαρακτηριστικά.

Στ. Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% - Θα γίνω πρωθυπουργός

Νωρίτερα, το μήνυμα ότι «μόνο η βάση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να με διώξει» έστειλε μέσω συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος θα ηγηθεί στις εθνικές εκλογές και θα γίνει πρωθυπουργός.

«Θα μείνω τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κόμμα 1.000%. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να κάνει κανείς, εκτός από την ίδια τη βάση του κόμματος, για να με κάνει να αποχωρήσω», αναφέρει ερωτηθείς για το εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα γίνει πρωθυπουργός απαντάει: «ναι».

Για το που θέτει τον πήχη, ως προσωπικό του κρας τεστ, στις ευρωεκλογές υποστηρίζει ότι θέλει να γίνει η μεγάλη ανατροπή: «Κάνω κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα: Aντί να αποφασίσω εγώ το ψηφοδέλτιο, λέω στα μέλη και τους φίλους του κόμματος "αποφασίστε εσείς ποιοι θέλετε να είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα". Για όσους θεωρούν ότι οι αποφάσεις μου είναι αυταρχικές, το αντίθετο ισχύει. Είμαι εντελώς εγκρατής ως πρόεδρος του κόμματος».

Για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «εγώ δεν έδιωξα κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι αποφάσισαν να φύγουν από την πρώτη μέρα που εξελέγην πρόεδρος. Αλλά ποιοι είναι εκείνοι; Είναι μερικά στελέχη που είχαν συνηθίσει σε παλιές κομματικές δομές. Το τελευταίο συνέδριο άλλαξε το κόμμα για να δώσει έμφαση και φωνή στη βάση του. Η πρώτη απόδειξη αυτής της φωνής είναι η δική μου εκλογή. Και σε αυτό το μονοπάτι θα συνεχίσουμε».

Αναγνωρίζει ότι έχει κάνει λάθη αλλά «δεν μπορεί κανείς να μου καταλογίσει ότι βρήκα μια κατάσταση που ήταν στρωμένο κρεβάτι», και στο ερώτημα αν έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι τρίτο κόμμα θα παραιτηθεί, λέει ότι δεν το σκέφτεται, όπως και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει τρίτο κόμμα ούτε θα λάβει χαμηλό ποσοστό.

Σήμερα η υποψηφιότητα της Ολ. Γεροβασίλη

Το κόμμα για άλλη μια φορά είναι διχασμένο και αναμένεται να δοθεί μια μάχη σε ένα ιδιαιτέρως πολωμένο κλίμα, ενώ οι ζυμώσεις και οι επαφές των δυο αντίπαλων «στρατοπέδων», έτσι όπως διαμορφώνονται, είναι πολλές το τελευταίο διάστημα.

Όλα δείχνουν πως από το στρατόπεδο που αντιπολιτεύεται τον Στέφανο Κασσελάκη υπάρχει μια στρατηγική. Επικεντρώνεται σε ένα κεντρικό πρόσωπο το οποίο θα αντιπαρατεθεί με τη σημερινή ηγεσία και όχι σε διαφορετικούς διεκδικητές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε από το βήμα του συνεδρίου στην φράση Κασσελάκη «φέρτε μου αντίπαλο» λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν σύντροφοι. Δήλωσε υπέρμαχος της ενότητας, αλλά και πως ο ίδιος «αν χρειαστεί για το κοινό καλό θα κάνω στην άκρη».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη και σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια είχε επικοινωνία και με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως αυτό που συζητιέται ιδιαίτερα είναι να υπάρξει ένας αντίπαλος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός.

Το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε έναν «μυστικό δείπνο» στον οποίο ήταν παρόντες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Βασιλειάδης. Εκεί συζήτησαν τις εξελίξεις και απηύθυναν πρόσκληση στην Όλγα Γεροβασίλη να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ενότητα και ηρεμία. Η σημερινή μέρα θα δώσει εικόνα και κατεύθυνση για το πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα των υποψηφιοτήτων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, του οποίου το όνομα ακουστεί, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί από τις τοποθετήσεις του ότι πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει αύριο το βράδυ.

Όλες οι πλευρές αυτή την ώρα σταθμίζουν τις κινήσεις τους μετά τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και τις βολές κατά Κασσελάκη. Οι ενδιαφερόμενοι χτίζουν για την προεδρία συμμαχίες, ζητούν και αναζητούν πρόσωπα που θα βγουν μπροστά και να τους στηρίξουν. Ο κ. Κασσελάκης καταστρώνει τη δική του στρατηγική και υπογραμμίζει ότι η δύναμή του είναι τα μέλη του κόμματος.

Τα «ακανθώδη» του Συνεδρίου

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού, των παραδοσιακών στελεχών της Κουμουνδούρου, από αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, επί ηγεσίας Τσίπρα, προεδρικούς.

Παρότι συζητιούνται ακόμη άλλα ονόματα για την ηγεσία, που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή τη στιγμή προκύπτει σχεδόν με βεβαιότητα μόνο η υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη.

Δεύτερο ζητούμενο, συνιστά ποια θα είναι η ημερομηνία της κάλπης. Ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε τετραπλή κάλπη σε δύο εβδομάδες από τώρα, για νομαρχιακές οργανώσεις μελών κεντρική επιτροπή και εκλογή προέδρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη τα οποία θα βρεθούν απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, επιθυμούν την κάλπη πιο πίσω χρονικά, προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Η πλευρά του προέδρου εκτιμά ότι η κάλπη πρέπει να στηθεί όμως το συντομότερο καθώς δεν είναι δυνατόν, όπως λένε, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, παραδείγματος χάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το εσωκομματικό τοπίο και να μην έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Ως πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, κυρίως από την προεδρική πλευρά, εμφανίζεται η 10η Μαρτίου. Είναι η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες που είχαν αναβληθεί για τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών, αλλά και για τις νομαρχιακές επιτροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γραμματεία του κόμματος, που μετέδωσε η ΕΡΤ, θα υπάρξουν δύο κάλπες προκειμένου να αποφανθούν οι σύνεδροι για το αν θα γίνουν εκλογές για την εκλογή νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και για την εκλογή πρόεδρου.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα με τις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και φυσικά η Κυριακή, που θα γίνουν οι ψηφοφορίες από την πλευρά των συνέδρων είναι ημέρες κομβικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

liberal.gr