Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και το Νοέμβριο, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν για πρώτη φορά ξεπέρασαν το «φράγμα» των 1.4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (15/01), κατά το μήνα Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 1.365 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.403 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Το 2022 τα ποσά διαμορφώθηκαν σε 1.129 εκατ. ευρώ και 1.226 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στα ποσά συμπεριλαμβάνονται τα rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και clawbak (υποχρεωτικές επιστροφές) από την πλευρά των προμηθευτών, τα οποία δεν έχουν ακόμα συμψηφιστεί.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων αποτελούν μείζον ζήτημα για το υπουργείο Υγείας -και όχι μόνο- με δεδομένο ότι κατά την τελευταία πενταετία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του 2018 διαμορφώθηκαν σε 476 εκατ. ευρώ και το Νοέμβριο σε 482 εκατ. ευρώ, ενώ το έτος «έκλεισε» με ληξιπρόθεσμα 289 εκατ. ευρώ.

Τα «καμπανάκια» της Κομισιόν

Ανησυχία για το υψηλό επίπεδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι οφειλές σε νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την έγκαιρη εκταμίευση των επιχορηγήσεων τόσο από το κράτος όσο και από το ταμείο υγείας.

«Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς», τονίζει στην έκθεση. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι Αρχές έχουν δεσμευτεί για δράσεις που αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση της συσσώρευσης νέων οφειλών το 2024.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και του κεντρικού ψηφιακού της συστήματος για τον υπολογισμό και την έκδοση του νοσοκομειακού clawback.

«Η ΕΚΑΠΥ έχει οριστεί κεντρικός διαχειριστής της αγοράς ενός αυξανόμενου αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους. Επιπλέον, λόγω του συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ο χρόνος αποπληρωμής εκτιμάται ότι θα μειωθεί από τους 10 μήνες που είναι σήμερα σε λιγότερο από 90 ημέρες», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο, και την Ιταλία) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους, με την Επιτροπή να έχει κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει το 2019.

Πάντως, στη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η κατάρτιση των προϋπολογισμών τους στην αρχή της χρονιάς, η οποία για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μία 15ετία εφαρμόστηκε εφέτος.

«Τα νοσοκομεία έχουν πλέον έτοιμο τον προϋπολογισμό τους στην αρχή της χρονιάς και έτσι μπορούν να προγραμματίσουν και να βελτιώσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους. Προϋπολογισμοί που ετοιμάστηκαν με μεθοδικότητα και όλα τα σύγχρονα εργαλεία διοίκησης. Διαφάνεια-Έλεγχος-Λογοδοσία. Συνεχίζουμε να βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά των νοσοκομείων, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων Φορολογουμένων», δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να οδηγήσει και η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης και αποζημίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG), από τον ερχόμενο Μάρτιο.

insider.gr