Σε κατάσταση …αναμονής (ακόμη) βρίσκεται ο επιχειρηματικός κλάδος στη Μαγνησία και, κυρίως, στις περιοχές του Πηλίου μετά τα απανωτά χτυπήματα που δέχθηκε η περιοχή από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», καθώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και αδυνατούν να επαναλειτουργήσουν τόσο λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί όσο και λόγω των εξόδων που καλούνται να καλύψουν.

Εστίαση και τουρισμός βρίσκονται στον «πάγο» για περισσότερο από έναν μήνα. Η διπλή καιρική επέλαση έφερε όχι μία, αλλά δύο φορές το κλείσιμο των επιχειρήσεων, με κάποιες να μην μπορούν καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να ανοίξουν. Οι τζίροι από ελάχιστοι μέχρι μηδενικοί. Ο νούμερο ένα προορισμός, η Πορταριά, που άλλοτε, τέτοια περίοδο, κατέφθαναν χιλιάδες τουριστών, τώρα θυμίζει έρημο χωριό μερικών δεκάδων κατοίκων.

Ωστόσο, τα ξενοδοχεία είναι και πάλι έτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο. Οι εικόνες, όμως, που κάνουν τον γύρο της Ελλάδας από τα κατεστραμμένα τοπία, υπερτερούν της θέλησης των επισκεπτών να προγραμματίσουν τις διακοπές του στη Μαγνησία.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γρηγόρης Κοντορίζος, ο οποίος ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία περνούν μία από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων.

«Εχουν γίνει τιτάνιες προσπάθειες, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι ο τουρισμός στην περιοχή. Οι υποδομές, σε μεγάλο βαθμό, έχουν αποκατασταθεί και τα ξενοδοχεία είναι στο ακέραιο λειτουργικά, με ρεύμα, με νερό, με ίντερνετ» αναφέρει αρχικά ο κ. Κοντορίζος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προσθέτοντας ότι ο κόσμος παρουσιάζει μία διστακτικότητα ως προς την επίσκεψη στη Μαγνησία, με τους ίδιους τους ξενοδόχους να απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενόψει και του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Πορταριάς και της Μακρινίτσας είναι, σχεδόν, μηδενικές.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού ανησυχούν για το μέλλον του κλάδου, βάζοντας ως προσωπικό στοίχημα την περίοδο των εορτών. Ωστόσο, για τους ίδιους η βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, δεν εξαρτάται μόνο από τις γιορτές. Τα έξοδα, όπως λένε, «τρέχουν», την ίδια στιγμή που το εισόδημά τους είναι μηδενικό.

«Εχει περάσει ένας και πλέον μήνας και ακόμη, ξενοδόχοι και επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές στις επιχειρήσεις τους δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις από την arogi.gov.gr» επισημαίνει ο κ. Κοντορίζος.

Την ίδια στιγμή δεν γίνεται κανένας λόγος για την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματός τους, ενώ το ζήτημα της αναστολής των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο για τις πληγείσες περιοχές, αποτέλεσμα επιτυχία της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Πάντως, πλήθος επιχειρηματιών τόσο από τον χώρο της εστίασης όσο και από τον τουρισμό εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους ότι οι αποζημιώσεις φαντάζουν …μακρινό όνειρο.

Στον άρρηκτα συνδεδεμένο κρίκο του τουρισμού βρίσκεται και η εστίαση, η οποία σε περιοχές του Πηλίου υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου. Αγαπημένα παραδοσιακά καφενεία σε χωριά, έχουν κατεβάσει ρολά λόγω της παντελούς έλλειψης πελατών.

Στην Πορταριά και τη Μακρινίτσα τα πρώτα δειλά βήματα επανεκκίνησης της εστίασης έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή και την εκλογική διαδικασία, αλλά και την έλευση εκατοντάδων ετεροδημοτών.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Χατζηγιάννης, ιδιοκτήτης παραδοσιακής ταβέρνας στη Μακρινίτσα Πηλίου αναφέρει ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο λειτουργίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα υποδομών που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Μακρινίτσας, τονίζοντας ότι πολλοί ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν ότι η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί από την πλευρά της Πορταριάς.

«Το πρώτο Σαββατοκύριακο των εκλογών ανοίξαμε δειλά – δειλά τις πόρτες μας για να λειτουργήσουμε. Υπήρξε μία σχετική κινητικότητα, κυρίως, από ντόπιους, Βολιώτες, αλλά και από επισκέπτες που ήρθαν για μονοήμερη εκδρομή. Και εμείς κινούμαστε σε άβατα νερά, είμαστε σε πειραματικό στάδιο» εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννης.

Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε, ακόμη, και στην έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το καθεστώς των αναστολών των εργαζομένων στην εστίαση, καθώς είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει μόνο για τις πληγείσες επιχειρήσεις και όχι για τις πληγείσες περιοχές.

Παρόλα αυτά τα έξοδα των καταστημάτων εστίασης είναι σημαντικά και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κρατική μέριμνα οδηγώντας πολλούς ακόμα και σε σκέψεις εγκατάλειψης του κλάδου.

«Εχουν γίνει κάποιες συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και το Επιμελητήριο Μαγνησίας μεταφέροντας τα αιτήματά μας για την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματός μας, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει όσο προχωράει ο χειμώνας, δεν ξέρουμε τίποτα» τονίζει ο κ. Χατζηγιάννης.

Iωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)