Αγαπητοί γονείς, παρακαλούμε ενημερωθείτε από την επισυναπτόμενη πρόσκληση για την απογευματινή δράση μας για το Halloween την Τρίτη 31/10. Οι συμμετέχοντες μπορούν να ντυθούν εάν θέλουν με την αποκριάτικη στολή της προτίμησής τους. Κάθε μαθητής να φέρει μαζί του μια κολοκύθα για τις εικαστικές δραστηριότητες. Δηλώστε συμμετοχή έως την Πέμπτη.

«Νομίζω πως όσοι γονείς λάβαμε μια παρόμοια πρόσκληση από τα σχολεία των παιδιών μας είχαμε ταυτόχρονα τις δύο ίδιες σκέψεις: θα τους κάνει άραγε η στολή από τις Απόκριες; Και πού άραγε θα βρούμε κολοκύθες;». Το ίδιο κιόλας βράδυ ο Γιώργος, πατέρας της 4χρονης Αριάδνης, είχε τις απαντήσεις του: η στολή της μικρής τής έκανε μια χαρά, η ίδια όμως αρνήθηκε να τη φορέσει, καθώς όπως αποστομωτικά του εξήγησε: «Αλλο οι Απόκριες και άλλο το Halloween, μπαμπά!». «Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο μού ανέλυσε ότι το Halloween είναι πιο τρομακτικό, έτσι λέει της είπε η δασκάλα της. Οταν βέβαια τη ρωτήσαμε τι στολή θέλει, μου απάντησε της Ελσας από το Frozen. Καθώς εκείνη τη στιγμή με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα πως έχει αρκετές τέτοιες στολές στο διαδίκτυο, αποφάσισα να μην της φέρω αντίρρηση. Οσο για τις κολοκύθες, η σύζυγός μου με μεγάλη ευκολία μου είπε πως θα το αναλάβει η ίδια, αρκεί εγώ να φροντίσω τη στολή. Πίστεψα πραγματικά πως όλα είναι υπό έλεγχο».

Halloween αλά ελληνικά

Την επόμενη ημέρα όμως ο Γιώργος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον απόλυτο τρόμο, καθώς διαπίστωσε πως καμία στολή δεν θα μπορούσε να του παραδοθεί εγκαίρως. «Αρχισα να παίρνω τηλέφωνο στα καταστήματα. Δεν ξέρω πόση ώρα μου πήρε η όλη διαπραγμάτευση, με υπάλληλους και με κούριερ. Οταν τελικά ήρθε η στολή, εγκαίρως ευτυχώς, η Αριάδνη με κοίταξε καλά καλά και μου είπε: “Και τι παπούτσια θα φορέσω, μπαμπά;”. Της απάντησα με συνοπτικές διαδικασίες πως εδώ θα πρέπει να συμβιβαστεί και να φορέσει ένα από τα ζευγάρια που έχει». Την ίδια στιγμή, κατά έναν ειρωνικό τρόπο στον πάγκο της κουζίνας υπήρχαν 3 κολοκύθες. «Ρώτησα τη σύζυγό μου αν δυσκολεύτηκε να τις βρει, μου απάντησε πως είχε μέχρι και το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας. Βέβαια, αν προσέξεις, οι δικές μας στο σχήμα είναι αρκετά διαφορετικές από τις αμερικανικές, την Αριάδνη όμως δεν την απασχόλησε καθόλου».

Η Κωνσταντίνα όταν έλαβε το αντίστοιχο μέιλ της πρόσκλησης για την «απογευματινή δράση για το Halloween» αποφάσισε να το αγνοήσει. «Οι περισσότεροι γονείς που γνωρίζω δεν δηλώσαμε συμμετοχή λόγω της ώρας. Ποιος μπορεί να φύγει τόσο νωρίς από τη δουλειά του για να πάει το παιδί του στην “απογευματινή δράση για το Halloween”; Σίγουρα όχι εγώ! Σκέφτηκα αφελώς πως δεν πειράζει, δεν είναι δα και η γιορτή των Χριστουγέννων». Φυσικά ο γιος της, ο 6χρονος Δημήτρης, και οι συμμαθητές του είχαν άλλα σχέδια και επιχειρήματα. Οι εκφράσεις «η κυρία είπε να πάμε!» και το «όλοι θα πάνε, μαμά, εγώ γιατί όχι;», που όλοι λίγο πολύ κάποια στιγμή της σχολικής μας ζωής έχουμε επικαλεστεί, είναι τελικά όχι μόνο διαχρονικές, αλλά όπως φαίνεται και υπερατλαντικές, καθώς κατάφεραν να φέρουν το Halloween μέσα στα ελληνικά σπίτια.

«Τη Δευτέρα οι γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του σχολείου είχαν σπάσει από γονείς που έσπευσαν να δηλώσουν καθυστερημένοι συμμετοχή για να γλιτώσουν από την γκρίνια των βλασταριών τους. Το ίδιο βράδυ, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών, λίγο πριν από το κλείσιμο, ψάχνουμε τα απαραίτητα για τη μεγάλη ημέρα. Ενα όχι και πολύ τρομακτικό αξεσουάρ για τις ώρες του μαθήματος, μια στολή για την απογευματινή δράση. Μια μαμά πιο δίπλα ρωτάει τι θα μπορούσε να φορέσει στον 3,5 ετών γιο της. Το πιστεύεις; Γιορτάζουν το Halloween και στους παιδικούς σταθμούς! Μέσα σε όλα, οι κολοκύθες –αληθινές πορτοκαλί ελληνικές κολοκύθες– διατίθενται σε μικρό μέγεθος και σε συσκευασία χειρός για να μπορούν να τις μεταφέρουν εύκολα τα παιδάκια κάθε ηλικίας στο σχολείο». 

Από την πλευρά της, η Χριστίνα, που εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών σε ιδιωτικό σχολείο, είναι πανευτυχής με τον εορτασμό του Halloween, καθώς όπως λέει είναι η ιδανική ευκαιρία για να κατανοήσουν οι μαθητές της μια διαφορετική κουλτούρα. «Εχω μεγαλώσει στην Αμερική και είμαι πραγματικά χαρούμενη που έχουμε ξεκινήσει να το γιορτάζουμε και στην Ελλάδα. Δεν έχω τα ίδια αισθήματα για τις Απόκριες, για εμένα είναι δύο τελείως διαφορετικές γιορτές. Στο σχολείο διδάσκω σε παιδιά από Α’ έως Ε’ Δημοτικού. Ειδικά για τις μικρότερες τάξεις μπορώ να πω πως η προετοιμασία για το Halloween είναι η στιγμή που αρχίζουν να αγαπάνε τα παιδιά τα αγγλικά. Εμείς δεν κάναμε όπως άλλα σχολεία απογευματινές δράσεις, το γιορτάσαμε όμως για δύο ημέρες, και τη Δευτέρα και την Τρίτη. Προσπαθήσαμε βέβαια να μην επιβαρύνουμε τους γονείς και να επιμεριστούμε εμείς το μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας. Τώρα μετράμε τις μέρες για το Thanksgiving!».

kathimerini.gr