Με ειλημμένη την απόφαση για την ίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω διακρατικών συμφωνιών, το υπουργείο Παιδείας αναζητεί τώρα τις λεπτομέρειες για το καθεστώς λειτουργίας τους. Ως προς το κορυφαίο ζήτημα των όρων εισαγωγής στα ιδρύματα αυτά, φαίνεται να προκρίνεται το σύστημα της Κύπρου.

Πώς θα εισάγονται οι φοιτητές στα ιδιωτικά ξένα ΑΕΙ που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας μέσω διακρατικών συμφωνιών; Εάν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι έτοιμο να δεχθεί τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μείζον πολιτικό θέμα είναι το σύστημα επιλογής των φοιτητών τους.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχουν μεν αποδειχθεί αδιάβλητο σύστημα, ωστόσο πάντα υπάρχουν ερωτήματα για την ορθότητά τους, εάν δηλαδή αποτυπώνουν τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος φοιτητής. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας που μελετάει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας συγκλίνει στο σενάριο να μην εισάγονται οι υποψήφιοι με Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά να αξιολογούνται με κριτήρια του ίδιου του πανεπιστημίου.

Ουσιαστικά, ο τρόπος εισαγωγής θα επιλέγεται από το ξένο ΑΕΙ, με βάση το σύστημα που εφαρμόζει στη χώρα του. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο περί τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για ίδρυση ιδιωτικού ΑΕΙ υπάρχει από –έως τώρα– τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Μάλιστα υπάρχει συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με αρμόδιους παράγοντες των ΗΠΑ και για την έλευση στην Ελλάδα αμερικανικών ΑΕΙ. Δίαυλοι για το project θα μπορούσαν να είναι μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ζ.Η. kosmoslarissa.gr