Η ανάδειξη του κάστανου του Πηλίου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι επόμενος στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Ο Σύλλογος πρόκειται να προχωρήσει στην υποβολή φακέλου κατοχύρωση Π.Ο.Π. για το κάστανο Πηλίου, μέσω προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου, Παναγιώτη Κουτσάφτη, «η ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των καστανοπαραγωγών είναι δεδομένη. Στη γιορτή κάστανου στο Ξουρίχτι έγινε εκτενής αναφορά για τον καρπό του κάστανου στη διατροφική πυραμίδα, αλλά και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του τόπου και την προβολή του. Είναι ανάγκη η νέα γενιά να συνεχίσει την προσπάθεια, καθώς το κάστανο είναι ακόμη ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν για την προβολή του τόπου και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Την στιγμή αυτή υπάρχει η ανάγκη το κάστανο να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ΠΟΠ προϊόντος καθώς έτσι «ο παραγωγός αποκτά δύναμη και το προϊόν υπεραξία».

Σημειώνεται ότι η υποβολή φακέλου συμπεριλαμβάνει μία σειρά αποδείξεων που απαιτούνται για να καταχωριστεί ένα προϊόν ως ΠΟΠ. Όμως από την ημερομηνία δημοσίευσης καταχώρησης της ονομασίας, το προϊόν προστατεύεται νομικά από την απομίμηση και την κατάχρηση εντός της Ε.Ε. καθώς και σε τρίτες χώρες με τις οποίες έχει υπογραφτεί η συγκεκριμένη συμφωνία προστασίας.

Είναι το επόμενο βήμα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, ο οποίος το 1996 είχε πετύχει πραγματική επανάσταση, καθώς το Ζαγορίν είχε γίνει το πρώτο μήλο ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιτυγχάνοντας μια εθνική πρώτα απ’ όλα νίκη.

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει συνολικά 107 ονομασίες ως ΠΟΠ και ΠΓΕ (Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης), εκ των οποίων οι 76 αφορούν προϊόντα ΠΟΠ και οι 31 προϊόντα ΠΓΕ. Συγκαταλέγονται: 30 ελαιόλαδα, 11 επιτραπέζιες ελιές, 21 τυριά, 34 φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, 2 κρέατα, 2 μέλια και επτά ακόμη προϊόντα.

taxydromos.gr