Προ των πυλών βρίσκεται το «Εξοικονομώ» για τον τομέα του Τουρισμού και τον τριτογενή τομέα, μια δράση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος θα γίνει πολύ άμεσα, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες και ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 180 εκατ. ευρώ (αντί για 200 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά).

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Από τα 200 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν συνολικά, τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Δύο ακόμη προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων

Μέσα το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξει και το «Φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης για επιχειρήσεις», ο δεύτερος πυλώνας του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», ύψους 160 εκατ. ευρώ, το οποίο απευθύνεται στον δευτερογενή τομέα (κατασκευαστική βιομηχανία, μεταποίηση). Μέσω του προγράμματος, οι εταιρείες και βιομηχανίες θα έχουν την δυνατότητα να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα προδημοσιεύτηκε και ο οδηγός για το «Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις», με προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιδοτήσει την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών συστημάτων.

Στόχος του προγράμματος αποτελεί η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και συγκεκριμένα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά μέσο όρο 30%. Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, όπως είναι τα συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας), συστήματα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ ενώ οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Για αυτές, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40% και θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

insider.gr