Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε ένα δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας τη Δευτέρα, μια απόφαση που θα μπορούσε να προσφέρει σε πολλές χώρες μια φθηνότερη και πιο άμεσα διαθέσιμη επιλογή για την καταπολέμηση της νόσου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο Οργανισμός ενέκρινε το εμβόλιο κατά της ελονοσίας υιοθετώντας τις συστάσεις δύο ομάδων ειδικών, οι οποίοι συνιστούν τη χρήση του σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο.

«Ως ερευνητής της ελονοσίας, ονειρευόμουν την ημέρα που θα είχαμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας. Τώρα έχουμε δύο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε το νέο εμβόλιο τριών δόσεων με τη συνδρομή του Serum Institute της Ινδίας, σύμφωνα με το Associated Press.

Έρευνες υποδηλώνουν ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 75% και ότι η προστασία διατηρείται για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο με μία ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, κάθε δόση θα κοστίζει περίπου 2 έως 4 δολάρια και θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε ορισμένες χώρες από το επόμενο έτος, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη χρηματοδότηση.

naftemporiki.gr