Σε καταστήματα που… σφύζουν από κόσμο, θυμίζοντας ένδοξες εποχές του παρελθόντος, ποντάρει για σήμερα Τσικνοπέμπτη ο κλάδος της εστίασης, προκειμένου να «ξορκίσει» τις προκλήσεις που γεννά η τρέχουσα συγκυρία υπό το ασφυκτικό βάρος της ακρίβειας.

Η εστίαση έχει άλλωστε την τιμητική της κάθε χρόνο τέτοια μέρα, με τον κόσμο να συρρέει μαζικά σε ψητοπωλεία και ταβέρνες για το παραδοσιακό «τσίκνισμα».

Παράγοντες της αγοράς έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη σημερινή μέρα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να περιμένουν με λαχτάρα να γεμίσουν τα τραπέζια των καταστημάτων τους.

Τα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι αρκετά αισιόδοξα, με τον κλάδο να περιμένει μια σημαντική «ανάσα» στα ταμεία.

«Ο κλάδος της εστίασης θα έχει μια καλή Τσικνοπέμπτη, όλα δείχνουν πως θα πάμε καλά», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιάννης Δαβερώνης.

Όπως αποκαλύπτει, η πληρότητα στα καταστήματα εστίασης της Αττικής αγγίζει το 85%, με την επισκεψιμότητα να αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη για τις ταβέρνες και τα ψητοπωλεία.

Προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε λογικά επίπεδα

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όπου η ακρίβεια εξακολουθεί να ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης έχουν αποφασίσει να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν σε λογικά επίπεδα τις τιμές στους καταλόγους τους, παρά το γεγονός πως τα αυξημένα κόστη συνεχίζουν να γονατίζουν τον κλάδο.

«Μίλησα με πολλούς εστιάτορες. Θα προσπαθήσουν να έχουν καλές και λογικές τιμές γιατί σέβονται τους πελάτες τους. Ο κλάδος της εστίασης έχει αποδείξει ότι σέβεται τους καταναλωτές», σπεύδει να επισημάνει.

Άλλωστε, όπως διευκρινίζει, το κρέας που έχει την τιμητική του την Τσικνοπέμπτη είναι σχετικά διαχειρίσιμο από πλευράς τιμών, έναντι άλλων εδεσμάτων, όπως πχ τα ψάρια.

«Δύσκολη εξίσωση» το κέρδος για τις επιχειρήσεις εστίασης

Ακόμη κι αν ο κλάδος έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σημερινή μέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι διέρχεται… μέρες δόξας. Παρά την αναμενόμενη τόνωση της κίνησης τις επόμενες ώρες, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν, με την ανησυχία των επιχειρηματιών να είναι διάχυτη.

Οι τιμές των πρώτων υλών εξακολουθούν να κινούνται στα ύψη, ενώ την ίδια ώρα το ζήτημα της ενέργειας συνεχίζει να απασχολεί τους καταστηματάρχες.

«Μπορεί οι τιμές της ενέργειας να έχουν εισέλθει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι έχουν παγιωθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα», υποστηρίζει ο κ. Δαβερώνης, ενώ αναφερόμενος στις τιμές των πρώτων υλών κάνει λόγο για ένα μεγάλο «αγκάθι» για τον κλάδο.

«Οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν μεγάλη δυσκολία να βγάλουν κέρδος και αυτή είναι η πραγματικότητα. Το να… κάνουν ταμείο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με το βλέμμα σε μια ισχυρή τουριστική σεζόν

Η επόμενη δε μέρα για τον κλάδο της εστίασης περιλαμβάνει αυξημένη αισιοδοξία ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. «Είμαι αισιόδοξος, όλα δείχνουν πως ο τουρισμός θα πάει καλά. Αν έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά, αυτό θα βοηθήσει και τον κλάδο της εστίασης», υποστηρίζει, τέλος, ο κ. Δαβερώνης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών στην εστίαση το 2023.

Ειδικότερα, την περασμένη χρονιά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης ανήλθε σε 9.227.995.765 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το έτος 2022, όπου είχε ανέλθει σε 8.421.363.364 ευρώ.

Αντίστοιχα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.979.722.478 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπου είχε ανέλθει σε 1.861.816.389 ευρώ.

insider.gr