Εκτός της έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ μένουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα διαμερίσματά τους για φυσικές καταστροφές. Οι φορολογούμενοι συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από τράπεζες και είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του ακινήτου με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει τους κινδύνους για σεισμό και πυρκαγιά και όχι για πλημμύρα καθώς η κατοικία βρίσκεται σε όροφο πολυκατοικίας.

Οι ιδιοκτήτες χάνουν την έκπτωση καθώς ο νόμος ορίζει ότι για να δοθεί η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής.

Την ίδια ώρα όσοι απέκτησαν το 2023 ασφαλισμένη κατοικία θα πρέπει πρώτα να υποβάλλουν δήλωση Ε9 και μετά να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να πιστοποιήσουν τα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωρίς την έκπτωση. Συνεπώς πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

insider.gr