Με το… δεξί ξεκίνησε η θερινή σεζόν για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη, καθώς μόνο τον Μάιο καταγράφηκαν πάνω από 37 εκατ. διανυκτερεύσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 32,8% σε σχέση με το 2019 και αντίστοιχη άνοδο 22,6% συγκριτικά με τα περσινά νούμερα.

Τη δυναμική της διατηρεί και η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία) που η τρέχουσα ζήτηση έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 και υπερβαίνει αντίστοιχα και την προσφορά.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της ζήτησης τον Μάιο στη χώρα μας ήταν πέντε φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων την ίδια περίοδο, με τη Γαλλία να έπεται με τριπλάσια άνοδο της ζήτησης σε σχέση με την άνοδο της προσφοράς.

Ενδεικτικό της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται στον κλάδο των μισθώσεων τύπου Airbnb στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι για τους μήνες αιχμής, το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο, η αύξηση των προκρατήσεων διαμορφώνεται στο 21% σε σχέση με πέρυσι.

Βέβαια, το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι το υψηλότερο μεταξύ των εξεταζόμενων ευρωπαϊκών κρατών, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα ποσοστά σε Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία και Αυστρία διαμορφώνονται σε 40%, 43%, 33% και 32% αντίστοιχα. Είναι, ωστόσο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς η Γαλλία και η Κροατία καταγράφουν αύξηση 16%, η Ισπανία κινείται στο συν 13% και η Ιταλία σημειώνει άνοδο 19% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας AirDNA, το 80% των ταξιδιών σε ευρωπαϊκούς προορισμούς το τελευταίο έτος πραγματοποιήθηκε από ευρωπαίους ταξιδιώτες. Το α’ τρίμηνο του 2023, τα εσωτερικά ταξίδια αντιπροσώπευαν περίπου το 45% των ταξιδιών στην Ευρώπη και τα διασυνοριακά ταξίδια αντιστοιχούσαν στο 35%, με το υπόλοιπο 20% να αφορά αποδράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τουρίστες εκτός Ευρώπης και τους ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική να αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Τα διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη έκαναν μεγάλη… βουτιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, ανακάμπτουν σταδιακά τα τελευταία χρόνια, με περαιτέρω επιτάχυνση της επαναφοράς τους το 2022. Επί του παρόντος, το μερίδιο των αποδράσεων που πραγματοποιούν διεθνείς ταξιδιώτες στις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες είναι αντίστοιχο με εκείνο του 2019.

Οι περισσότερες χώρες, 15 από τις 20, σημειώνουν μικρή μείωση στο ποσοστό των αποδράσεων που πραγματοποιούν οι ξένοι ταξιδιώτες σε σύγκριση με το 2019. Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με το εν λόγω ποσοστό να μειώνεται από 61,3% το 2019 σε 50,5% τους τελευταίους 12 μήνες. Στον αντίποδα, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, με το αντίστοιχο ποσοστό να εκτινάσσεται από 84,5% το 2019 σε 90% τον τελευταίο χρόνο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι 16 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ταξίδια στο εξωτερικό, με τους ξένους τουρίστες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 70% των επισκεπτών τους τελευταίους 12 μήνες. Η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με πάνω από το 90% των ταξιδιών και στις πέντε χώρες να προέρχεται από ξένους τουρίστες.

Στον αντίποδα, μερικές από τις 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ντόπιοι ταξιδιώτες πραγματοποιούν τουλάχιστον το 50% των αποδράσεων που καταγράφονται εντός των συγκεκριμένων χωρών. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ταξίδια εσωτερικού και το 67% των διανυκτερεύσεων και στις δύο χώρες πραγματοποιείται από Γάλλους και Βρετανούς αντίστοιχα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Μάιο η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων κατέγραψε άνοδο κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι, παραμένοντας στο συν 4,8% συγκριτικά με το 2019. Η σταθερή ζήτηση σε συνδυασμό με την υποτονική αύξηση της προσφοράς επέτρεψαν την αύξηση της πληρότητας, η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,4% σε ετήσια βάση.

Η μέση ημερήσια τιμή αυξήθηκαν κατά 19,1% σε σχέση με το 2022, με τα έσοδα να σημειώνουν σημαντική άνοδο κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό report, η προσφορά έχει επανέλθει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση, με τις υψηλότερες ημερήσιες τιμές και τα αυξημένα έσοδα, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς προσφοράς, να ωθούν όλο και περισσότερους να διαθέσουν το ακίνητό τους με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού.

euro2day.gr