Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις χθεσινές εκλογές. Στις 11.00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Είναι ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτή την εντολή να σχηματίσω κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας. Είχα θέσει στόχο τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης, χρειάστηκαν δυστυχώς δύο εκλογές. Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη, οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον. Έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξει μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Έχουμε ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θα προχωρήσω άμεσα στην συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειας και μετρήσιμου αποτελέσματος» διαβεβαίωσε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα επεφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις» εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η Δημοκρατία είναι ώριμη για να διαχειριστεί πρόσκαιρες αναταράξεις». Χαρακτήρισε ακόμη την οκτακομματική Βουλή που προκύπει μετά τις χθεσινές εκλογές «επιθανάτιο ρόγχο» της απλης αναλογικής.

Τα επόμενα βήματα

Στη 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για rotation δίνοντας έτσι μια εικόνα των σαρωτικών αλλαγών που έρχονται, ενώ δεδομένο είναι πως θα αξιοποιηθούν περισσότερες γυναίκες. Επίσης στόχος είναι να βγουν μπροστά πρόσωπα από τη δυναμική γενιά των 40ρηδων, ενώ φαίνεται πως μπορεί να υπάρξουν και νέα πολιτικά ανοίγματα (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά ποια στελέχη αναμένεται να πάρουν υπουργεία).

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

naftemporiki.gr