Έσπασε το φράγμα των 47 εκατ. ευρώ το σύνολο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, με τη διοίκηση του Φορέα σε συνεργασία με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να αυξάνουν την πίεση προς τους οφειλέτες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 24 δόσεων.

Την ίδια στιγμή, και με στόχο τη στήριξη όσων έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, το υπουργείο Εργασίας προωθεί διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την οποία «παγώνει» έως τον Σεπτέμβριο του 2025 το επιτόκιο. Παρατείνει στην πράξη πρόβλεψη που ίσχυε έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο την προστασία των οφειλετών από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της ΕΚΤ.

Έτσι, το επιτόκιο διατηρείται στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και θα ισχύει τόσο για ενεργές ρυθμίσεις όσο και για νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν ως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αποδεικνύονται άλλωστε «ανοιχτή πληγή» για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2023, οι οφειλές επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων αυξήθηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες κατά 622 εκατ. ευρώ, λόγω της δημιουργίας νέων οφειλών, της αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών και ανταπόκρισης στις ρυθμίσεις και βέβαια λόγω των τόκων και των προσαυξήσεων που αυξάνουν το χρέος.

Αναλυτικά, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ 51.185 νέοι οφειλέτες, με συνολικό χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση ύψους 20,72 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 2.296.099 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Άλλα 227,76 εκατ. ευρώ προήλθαν από αύξηση των κύριων οφειλών, κυρίως λόγω αδυναμίας των ασφαλισμένων να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και τις ρυθμισμένες δόσεις, ενώ η πλειονότητα των 622 εκατ. ευρώ που ώθησαν τις οφειλές ώστε να σπάσουν και το φράγμα των 47 δισ. ευρώ, ήτοι 394,61 εκατ. ευρώ, προέρχονται από πρόσθετα τέλη.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή βέβαια, αυξάνονται και οι εισπράξεις του Κέντρου, με αποτέλεσμα το γ’ τρίμηνο του 2023 να μπουν στο ταμείο περισσότερα από 436,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, εντός του τρέχοντος έτους, το ΚΕΑΟ έχει εισπράξει περισσότερα από 1,24 δισ. ευρώ, ποσό που ικανοποιεί τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Μέσα στο τελευταίο διάστημα μάλιστα, το Κέντρο έχει εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των οφειλόμενων ποσών. Έχει για παράδειγμα αποστείλει 17.579 νέες ατομικές ειδοποιήσεις, δίνοντας στους οφειλέτες χρονικό περιθώριο για να τακτοποιηθεί η ληξιπρόθεσμη εκκρεμότητά τους 20 μέρες από την παραλαβή της σχετικής ατομικής ειδοποίησης. Εν συνεχεία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να εκκινήσει η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Η κατανομή

Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του χρέους έχει συσσωρευτεί σε μικροοφειλέτες (οφειλές έως 15.000 ευρώ). Συνολικά, 1.742.773 οφειλέτες ή το 75,9% του συνόλου, έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Επίσης, το 89,08% του συνόλου ή 2.045.319 οφειλέτες έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας.

Πρόκειται για ποσά που είναι ευκολότερο να ρυθμιστούν μέσω των 24 δόσεων, ή ακόμη και με τη νέα διάταξη που αναμένεται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αφορά χρέη ατόμων άνω των 67 ετών, που θα μπορέσουν με διακανονισμό να λάβουν μέρος της σύνταξής τους, αποπληρώνοντας παράλληλα την οφειλή τους.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ πάντως, οι ενεργές ρυθμίσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 362.468 και το ποσό προς ρύθμιση 4,76 δισ. ευρώ.

Ρούλα Σαλούρου (euro2day.gr)