Αντιμέτωπες με το πάγωμα της ζήτησης στεγαστικών δανείων για ακόμη ένα τρίμηνο βρίσκονται οι τράπεζες, ενώ τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το ανύπαρκτο ενδιαφέρον από την πλευρά των δανειοληπτών, δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ζήτηση στεγαστικών δανείων παρουσιάζει μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά και, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος τράπεζας, «τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2022 ήταν ως επί το πλείστον αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022». Το μούδιασμα των εν δυνάμει δανειοληπτών ξεκίνησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και κορυφώθηκε το φθινόπωρο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη προχωρήσει σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του επιτοκίου.

Με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να διαμορφώνεται στο 2,5% είναι δύσκολο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να λάβει κάποιος την απόφαση να προχωρήσει επί του παρόντος στη λήψη στεγαστικού δανείου. «Διατηρούν πλέον στάση αναμονής, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι τράπεζες να μειώσουν το spread στα νέα στεγαστικά δάνεια, με αιχμή τα σταθερού επιτοκίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Cash is the king»

Παρά το πάγωμα της ζήτησης στεγαστικών δανείων, η αγορά ακινήτων καλά κρατεί. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αντιφατική αυτή εικόνα οφείλεται στους εξής δύο παράγοντες:

Πρώτον, στην αγορά ακινήτων από κεφάλαια που εισρέουν στην ελληνική κτηματαγορά από το εξωτερικό, είτε από εταιρείες είτε από ιδιώτες.
Δεύτερον, στην αγορά ακινήτων από Έλληνες με μετρητά. «Τα μετρητά κυριαρχούν ακόμη στην αγορά ακινήτου, γεγονός που κρατά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές», αναφέρουν.
Οι προοπτικές
Το πάγωμα της στεγαστικής πίστης επί σειρά μηνών προκαλεί προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών και στο μέτωπο της παραγωγής νέων εσόδων. Διότι μπορεί το 2022 τα κέρδη των τραπεζών να αυξήθηκαν σημαντικά, όμως δεν αναμένεται να συμβεί το ίδιο και το 2023, καθώς μεγάλο ποσοστό των εσόδων προήλθε από πωλήσεις εργασιών (POS κ.λπ.) και είναι μη επαναλαμβανόμενα.

«Ως προς τις προοπτικές της χορήγησης νέων τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής σε πιο περιοριστική κατεύθυνση θα επιβαρύνει το κόστος χρηματοδότησης την οποία αντλούν οι τράπεζες και επομένως την ικανότητά τους να πιστοδοτούν με ευνοϊκούς όρους», ανέφερε η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, δίνοντας την τάση για το 2023.

euro2day.gr